De twaalf tuinen tocht is een van de evenementen in het kader van de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan van de samengevoegde gemeente Nuenen-Gerwen-Nederwetten. Met de auto, op de fiets en zelfs lopend trokken veel inwoners van onze gemeente langs de speciaal hiervoor opengestelde tuinen. Vergeleken bij een doorsnee tuin van een eengezinswoning waren het eerder landgoederen die hun eigenaren speciaal hiervoor openstelden.

Daarvan was “Soeterbeek” wel het grootste en het “Verborgen Paradijs” het meest verrassend. Is de ene tuin groot genoeg voor een uitgebreide avondwandeling, de andere biedt verrassende hoekjes waarin een mens zich terug zou kunnen trekken om vooral zichzelf te leren kennen. De variatie in beplanting, soms gelardeerd met kunstvoorwerpen of in een enkele tuin met historische voorwerpen zoals een heuse “Pipo-wagen”. De verbazing gold niet alleen de rust en de ruimte, maar ook de creativiteit in de aanleg ervan. De grote verscheidenheid van ontwerpen laat soms zelfs een glimp zien van de karakters van de verschillende landeigenaren. Zo houdt de een van een geometrische orde een ander van een zo groot mogelijke natuurlijke rijkdom. Het is bijna vanzelfsprekend dat al die tuinen een inspiratiebron zijn voor kunstschilders. Zij vonden die beide dagen in elke tuin op de route wel een ideale stek om hun creaties leven in te blazen.

Nuenen ligt midden in het Rijk van Dommel en Aa. Een natuurgebied waardoorheen de beide rivieren meanderen. Een natuurgebied ook dat onder druk staat van de toenemende behoefte aan wonen, werken en verkeer. Wat zou het mooi zijn als dit gebied zou worden ontwikkeld naar de voorbeelden van de twaalf tuinen die we op zaterdag 27 en zondag 28 juni hebben mogen beleven.
(Tekst en foto’s van Ruud Macco)

Share This
Hide picture