Ook dit jaar organiseert heemkundekring De Drijehornick de nationale Open Monumentendagen (OMD) in Nuenen, Gerwen en Nederwetten.
In het weekend van 11 en 12 september kunnen 14 monumenten op mooie locaties worden bezocht. Ze staan verspreid over Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind èn het oude Eckart. Ga je ze bezoeken dan kom je in de uithoeken van onze gemeente, van het Heilig-Kruispark op Hooidonk tot landgoed Soeterbeek en de Stationsweg op Eeneind en zelfs even over ‘de grens’ in de wijk Oude Gracht in Woensel. De volgorde waarin je ze wilt gaan bekijken, kun je zelf bepalen. Ook kun je de route over twee dagen verdelen.
In dit feest- en jubileumjaar ‘Nuenen-Gerwen-Nederwetten 200 jaar één gemeente’ zijn 14 monumenten gekozen waarvan de meeste voorkomen in de canon van Nuenen, Gerwen en Nederwetten 1821-2021.

Flyer
Tijdens het Open Monumentenweekend is een flyer beschikbaar met daarin meer informatie over de monumenten en op de plattegrond zie je om welke monumenten het gaat. Bovendien is op elke locatie een (gratis) flyer te krijgen met specifieke informatie over het betreffende monument. In twee dagen kun je de monumenten in willekeurige volgorde bezoeken zodat niet iedereen bij hetzelfde monument begint. Leuk om bij goed weer met de fiets de monumentenroute te maken. Beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Corona
Vanwege de coronamaatregelen kan een aantal monumenten alleen van buiten bezichtigd worden. Maar monumenten als windmolen De Roosdonck, de voormalige linnenweverij ’t Weefhuis, het Heemhuis van De Drijehornick, de kerken van Nederwetten en Gerwen en het Van Goghkerkje kunnen ook van binnen bekeken worden. Ook herberg Eeckaerde is op zaterdag toegankelijk voor bezichtiging èn voor een drankje.

Eckart
Bijzonder is dat er ook twee monumenten in de wijk Oude Gracht in Eindhoven zijn opgenomen en wel het kasteel Eckart en herberg Auberge Eeckaerde. Deze monumenten zijn de enige nog overgebleven gebouwen uit de oude buurtschap Eckart. Van 1810 tot 1821 maakte Eckart deel uit van de gemeente Nederwetten-Eckart. Rond 1960 zijn alle overige huizen en boerderijen op Eckart afgebroken en is de wegenstructuur verdwenen om plaats te maken voor nieuwe woonwijk De Oude Gracht.
Foto boven het Artikel: De voormalige linnenweverij en expositieruimte ’t Weefhuis is tijdens het Open Monumentenweekend te bezoeken

 

Share This
Hide picture