Het kerkuilenpaar in de Clemenskerk in Nuenen heeft op dit moment een legsel van 5 eieren. En dat is ook via de kabel in de regio Eindhoven 24/7 op televisie te zien. Het eerste ei werd gelegd op 4 maart en rond 4 april kan het eerste jong van de vijf verwacht worden.

Tekst: Gerard Tielemans (KNNV afdeling Eindhoven)

Foto’s: Frank van Welie (Lokale Omroep Nuenen)

De kast werd al in 1982 geplaatst in de Clemenskerk en is vrijwel jaarlijks bezet. Gerard Tielemans is uilencoördinator sinds 2006 van KNNV afdeling Eindhoven die o.a. deze kast beheert. Begin jaren tachtig werden door lokale uilenbeschermers in de kerken van Gerwen, Eindhoven, Son, Breugel en Nuenen kerkuilenkasten geplaatst om de kerkuil te helpen aan nestgelegenheid. De pijl wijst op de invliegpijp aan de zijkant van de kerk.

In die tijd werden namelijk veel kerken afgedicht met gaas om o.a. kauwen en duiven buiten te houden, waardoor ook de kerkuil onbedoeld de toegang werd onthouden. 

Eind 2021 werd Gerard Tielemans benaderd door de Lokale Omroep Nuenen (LON) met de vraag een webcam te plaatsen in de kast. Uit het oogpunt van educatie en zelfstudie werd besloten daar aan mee te werken.

Op 21 februari 2022 werd door technici van Lokale Omroep Nuenen, in overleg met het kerkbestuur een webcam geplaatst in deze kerkuilenkast. De camera bevindt zich naast de invliegpijp en is gericht op het broedgedeelte. 

Frans van Maasakkers – voorzitter LON Nuenen – legt uit dat de camera is verbonden via het glasvezelnetwerk met de studio in Nuenen.

De beelden van de kerkuilen in de kerk zijn niet alleen via de LON-website ‘webcam kerkuil’, maar ook met het televisiekanaal KPN 1508.

KPN 1508- IPTV regio Brainport – is in Nuenen, Geldrop-Mierlo, Aalst Waalre, Eindhoven, Veldhoven, Best, Son en Breugel en Oirschot te ontvangen.

Bovendien zijn de verrichtingen van het kerkuilenpaar te volgen via de webcam die te zien is met de LON-app!

 

Veel kijkplezier!

 

Share This
Hide picture