Tweeënvijftig jaar na dato staat het geruchtmakende verhaal over drie broertjes die op onverklaarbare wijze stierven in Eindhoven volop in de schijnwerpers. Schrijver Vrouwkje Tuinman geeft met haar nieuwe boek Tijdelijk verblijf postuum een stem aan de moeder en het jongste zoontje uit het gezin. Vandaag is dit nieuwe Brabants Boek Present onder veel belangstelling gepresenteerd bij Boekhandel van Piere in Eindhoven, op een steenworp afstand van de kenmerkende locaties uit de novelle.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de derde keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. Vanaf zaterdag 4 september t/m zondag 3 oktober 2021 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers, die voor € 12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels. Met een QR-code in het cadeauboek is het verhaal van Vrouwkje Tuinman ook direct digitaal te lezen of als present door te geven.

Tuinman is geboren en getogen in Den Bosch, maar woont al jaren in Utrecht.
Ze liet zich voor deze literaire opdracht inspireren door een onopgeloste politiezaak in Eindhoven. In 1959 overleden kort na elkaar de drie zoontjes van een pensionhoudster in de stad. Hun dood was zo’n mysterie dat het de gemoederen tot ver buiten Brabant bezighield en de politie er onderzoek naar deed.

Vrouwkje Tuinman: “Deze vrouw ploetert en probeert een leven neer te zetten tegen de achtergrond van die stad die zo gericht is op groei en mogelijkheden. En op kleine schaal gebeurt er dan dat grote drama. Al die mogelijkheden die de wederopbouw biedt, kunnen niet uitsluiten dat op persoonlijk vlak de hele wereld instort.”
”Tuinman maakt geen tranentrekker van het verhaal en haar beschrijvingen van het alledaagse leven zijn pakkend.” – Brabants dagblad

Op bezoek bij boekhandelaren
De hele maand september staat in het teken van het Brabants Boek Present. Tilt organiseert een coronaproof boektour met Vrouwkje Tuinman. In diverse boekwinkels en bibliotheken kunnen lezers en boekhandelaren met de auteur in gesprek. Op 6 november staat de eerste grote Leesclub gepland in de Bibliotheek LocHal in Tilburg, dan zal ook het gesproken boek worden gepresenteerd. Dit jaar exclusief bij de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

Over de schrijver
Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch 1974) studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Ze publiceerde vier romans en zes dichtbundels. In 2016 verscheen haar meest recente roman Afscheidstournee. In september 2019 kwam haar bundel Lijfrente uit, die bekroond werd met De Grote Poëzieprijs 2020. Tuinman schrijft regelmatig teksten en libretti voor muziektheater. Daarnaast schrijft ze artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw en Preludium.

Foto boven de tekst: Noraly Beyer interviewt Vrouwkje Tuinman over haar nieuwe boek Tijdelijk verblijf bij Boekhandel Van Piere in Eindhoven.

Share This
Hide picture