Tot en met zaterdag 23 oktober 2021 is in Kunstzaal Dommeldal, in de Bibliotheekvestiging in Mierlo, een tentoonstelling te zien met werken van kunstenaars Fred.Fransen (Grafiek) en Anneke Bakker (Draadsculpturen), met als titel: De Beer, het Bos en de Kerken.

Fred.Fransen
Fred.Fransen (1946) maakt in zijn atelier in Eindhoven drukwerk op 3 antieke persen. Daarmee is zijn beroep zijn hobby geworden. Werkzaam in de reclame had hij destijds veelvuldig contact met ontwerpers van drukwerk, met tekstschrijvers, fotografen, zetters, lithografen en drukkers.
Op de kunstacademie Arendonk verbreedde hij op de afdeling grafiekkunst zijn technische kennis en ontwikkelde zijn creativiteit. Deze opleiding sloot hij vorig jaar met goed gevolg af.
Fred.Fransen maakt werk in steendruk, droge naald ets, linoleumdruk … Het werk dat in Mierlo tentoongesteld wordt is voornamelijk door middel van sjabloon- en kartondruk gecreëerd en wordt soms ondersteund door tekst in boekdruk; gezet in loden letters en gedrukt op een speciale pers.
Zijn inspiratiebronnen zijn divers, van opbouw tot aftakeling van een gebouw, van bloei tot bederf van een plant, of van bijzondere structuren in de natuur. Zijn meest recente werk toont enkele van de vele, soms duizend jaar oude Franse kerken.

Anneke Bakker
Op 15 jarige leeftijd verhuisde Anneke naar Brabant. Momenteel woont ze samen met Ton in Eindhoven. Hun twee dochters zijn inmiddels het huis uit.
Ze is zoals ze ook wel zeggen een laatbloeier of het was gewoon tijd om op een andere manier haar creativiteit aan te spreken. In ieder geval is ze op 51 jarige leeftijd aan de opleiding beeldhouwkunst in Arendonk begonnen. Ze heeft deze opleiding afgerond in de figuratieve kunst, model en portret. Hierna heeft ze de mogelijkheid gekregen om zich verder te specialiseren. Ze heeft deze tijd gebruikt om andere vormen en materialen te ontdekken. In 2017 heeft ze de specialisatiegraad afgerond. Met name de natuur is voor haar een grote inspiratiebron. Maar ook vernietiging, verval, hedendaagse thema’s vind je terug in haar werk. Verder heeft ze ijzerdraad en garen in alle soorten en maten ontdekt en ze verwerkt tot objecten. Soms in combinatie met andere materialen.
De transparantie en de schaduwen die deze objecten geven, blijven haar boeien.
Alle objecten zijn uniek uit de hand gevormd, een steekje meer, een steekje minder. Ook al lijken sommige op elkaar, er is er geen een hetzelfde. Er bestaan geen patronen van de objecten.

Share This
Hide picture