Op 23 juli was de winterrogge gemaaid en in één bewerking gebonden tot stuiken, die op regelmatige afstanden op het veld naast de Roosdonckse Molen werden achtergelaten om te kunnen drogen. Ondanks het instabiele weer was het droogproces op 3 augustus al voldoende gevorderd om de stuiken in mijten op te tasten.

Leo van der Sande, bekend om het organiseren van Historische, Motorische en Tractor evenementen, organiseerde ook deze ambachtelijke oogst van de winterrogge. Onder het toeziend oog van “mijtarchitect” Piet de Brouwer, die het nog van zijn vader leerde, kreeg de mijt vorm. Hij inspecteerde de mijt regelmatig aan alle kanten en deelde met zijn schop waar nodig een corrigerende tik om de stuiken rogge in het gareel te houden en te voorkomen dat de mijt omvalt.

De mijt hier in Nuenen werd dit jaar iets minder hoog dan vorig jaar, al wordt die nog wel zó hoog, dat de mannen er nog net bij kunnen. Geleerd door de brandstichting van vorig jaar, besloot Leo de rogge te verwerken in twee mijten. De andere mijt wordt in Gemert opgebouwd. Daarmee wordt het risico om het resultaat van zoveel zware arbeid voor een kortdurend pleziertje teniet te zien gaan zo klein mogelijk gemaakt.

Het handwerk stamt nog uit de tijd dat het paard nog volop arbeid verrichtte op het land, voordat het werk met de komst van tractoren werd gemechaniseerd. Tegen de wintertijd zal, wanneer het weer het toelaat, de rogge ook met de hand worden gedorst.

Share This
Hide picture