Vissen met de lift naar boven in Nuenen 

 

Door Lucia van der Ven

 

De oude stuw in Nuenen bij de watermolen in de Kleine Dommel krijgt een make-over. Naast een vernieuwde stuw komt er ook een vislift.

Met de vislift kunnen vissen naar de overkant van het water. Voorheen was dat nog eenrichtingsverkeer. “Het is een uitbreiding van het leefgebied van de vissen die in de Kleine Dommel leven”, vertelt projectleider Hans Koekkoek van het Waterschap de Dommel. “Vissen hebben vooral in het voorjaar toch de drang om stroomopwaarts te zwemmen”, legt hij uit.

 

De vislift is een grote ovale constructie. Vissen kunnen er makkelijk doorheen zwemmen en komen zo hoger uit. Het werkt als een soort wenteltrap onderwater met verschillende verdiepingen. Het is een innovatieve manier om met weinig ruimte een grote afstand te kunnen overbruggen.

 

Droogte

Niet alleen vissen hebben baat bij de lift. Het is namelijk heel zuinig met het gebruik van water. Al met een minimale hoeveelheid water kan de lift worden gebruikt en er wordt geen water verspilt. “Vooral met de droogte van de huidige tijd is de vislift passend”, legt Koekkoek uit. De vislift kan namelijk water vasthouden, zo wordt het leefgebied van de organismen in de Kleine Dommel het hele jaar door groter. “En dat is ook goed voor de bossen en akkervelden eromheen.”

 

 

Een mooie bijkomstigheid van de vislift is dat het vissen telt en identificeert. Die data wordt nu al handmatig bijgehouden, maar met de vislift wordt dat geautomatiseerd. Op die manier kan het waterschap precies bijhouden wat er nou allemaal precies leeft in de Kleine Dommel.

 

Ook de stuw wordt vernieuwd, die is inmiddels al 75 jaar oud. Het opknappen en aanpassen van de stuw en het installeren van de vislift staat gepland voor 2024.

 

Share This
Hide picture