Stiekem middernacht zwemmen bij onbeheerde Enode: ‘Echt vet’

Door Pleun Wolters / 12 juni 2023

Met de tropische temperaturen zijn er bij strandbad Enode ‘s nachts regelmatig mensen te vinden die zich in het donker in het water wagen voor een verfrissende duik. Officieel mag het niet.

Het is na twaalven en op het strandje van Enode in Nuenen hoort het eigenlijk uitgestorven te zijn, maar dat ís het niet. Jongvolwassen ‘chillen’ met een drankje en een mobiele muziekbox. Op het zand trekken drie meiden van middelbare schoolleeftijd hun bovenkleding uit, waarna ze voorzichtig het zwarte water in schrijden in hun bikini’s.

“Echt vet om in het donker te zwemmen” zegt een van de meiden. “En qua temperatuur kan het nog prima”, vult de andere vriendin haar aan. Ze spelen met een verdwaalde roeispaan die in het water ligt. Dat het eigenlijk verboden is hadden ze zich niet gerealiseerd.

Een woordvoerder van de gemeente Nuenen, beheerder van het terrein, legt de regels nog eens uit: “In principe is Enode altijd open. Er is geen toegangspoort of speciale entree. Wel mag je na zonsondergang niet meer zwemmen en niet meer op het terrein zijn. ’s Nachts wildzwemmen is dus verboden.” De nieuwe eigenaar van de horeca-gelegenheid bij het strandbad zal geen verandering brengen in de regels.

Op de website van de gemeente staan gedragsregels opgesteld voor Enode-bezoekers. Bijvoorbeeld dat je rekening moet houden met elkaar. “Verder controleren onze boa’s na zonsondergang of er niemand op het terrein is. Mensen die wel aanwezig zijn krijgen een waarschuwing of zullen in het ergste geval worden beboet voor het zich begeven op onbevoegd terrein.”

“Oeps…” zeggen de meiden. Op een boete hadden ze niet gerekend. Toch zal het ze er niet van weerhouden om de eerstvolgende geschikte tropische nacht weer terug te keren naar het strandbad. Lachend: “En dat is waarschijnlijk over een paar dagen weer”

 

Share This
Hide picture