Niet regeren vanuit een ivoren toren, maar tussen het volk staan. Dat is de missie van Patrick Kok. Donderdagavond werd Kok beëdigd als nieuwe wethouder van Nuenen. Hij volgt Ralf Stultiëns op, die stopte vanwege een te hoge werkdruk en gezondheidsredenen.

Door Raymond Bruijns

 

Voor Kok is de stap van het Brabantse Zundert, waar hij wethouder was, naar Nuenen een logische. De vader van drie kinderen voelt zich namelijk als een vis in het water in de kleinschaligheid van een dorp. “Ik voelde mij meteen heel welkom (in Nuenen, red.)”, blikt hij terug op het moment dat hij werd aangesteld. “De sociale cohesie van het dorp, het verenigingsleven en ‘de mouwen opstropen-mentaliteit’, vind ik fantastisch.”

Toch is kersverse wethouder niet van plan om te verhuizen naar de voormalige woonplaats van Vincent van Gogh. Hij blijft pendelen tussen zijn woning in Geertruidenberg en zijn werk. Een kleine 70 kilometer. Die afstand is volgens Kok geen belemmering om te weten wat er speelt in de gemeente. “Ik leef in de plek waar ik wethouder ben, maar ik slaap alleen ergens anders”, zegt hij. “Zo wandel ik graag en dat ga ik nu doen in Nuenen.”

Man met hamer

Bang voor de man met de hamer, zoals zijn voorganger overkwam, is hij niet. Hij krijgt naar eigen zeggen vooral energie van het werk. Kok kan niet wachten om met zijn voeten in de klei te staan. “Je moet naar buiten, weten wat de kansen zijn en de buikpijnen zijn. Altijd in gesprek zijn met elkaar.”

Dat is hem volgens coalitiepartij W70 wel toevertrouwd. Kok zou een ‘verbinder met slagkracht zijn, maar ook een mensen-mens’. Hij kan niet wachten om die vaardigheden in de praktijk te brengen. De kersverse wethouder moet echter even wachten, want aanstaande dinsdag wordt pas duidelijk wat zijn precieze portefeuille wordt.

De diepte over zijn politieke ambities voor Nuenen wil hij dan ook nog niet ingaan. Wel weet Kok wat hij over een jaar bereikt wil hebben. “Ik hoop een mooie klap te hebben gegeven op een dossier.”

Share This
Hide picture