Jazzgitaristen uit hele wereld in Gerwen: ‘We delen hier onze passie’

 

Door Floor Hendriks

 

Veel gitaren en tentjes bij het Sinti Jazz Guitar Camp. Gitaristen van over de hele wereld zijn naar Gerwen gekomen voor de vierdaagse cursus gypsy-jazz. Vol passie zijn de cursisten bezig met de muziekstijl. “Geweldig om dingen te leren van de beste gitaristen ter wereld.”

 

Het kampterrein staat vol met tentjes en caravans. Gitaristen uit onder meer Canada, Tsjechië en Portugal zijn speciaal voor het kamp naar Gerwen gekomen. In groepjes krijgen ze les van de bekende gypsy-gitaristen Paulus Schäfer, Fapy Lafertin en Romino Grünholz. “Ze behoren tot de beste gypsy-gitaristen ter wereld. Het is fantastisch om direct met ze te spreken en hun ervaringen te horen”, zegt één van de deelnemers. En dat vinden meer cursisten. “Geweldig om dingen te leren van de beste gitaristen ter wereld.”

 

Passie

De hele dag zijn de deelnemers bezig met muziek. De liefde voor gypsy-jazz is op het kampeerterrein voelbaar. De deelnemers spreken vol passie over de muziekstijl. “Toen ik dit voor het eerst hoorde, wist ik meteen dat ik dit voor altijd ging doen.” Voor andere deelnemers is het een manier om gevoel te verbinden met muziek. “Er zit veel emotie in. Dat vind ik mooi.” De liefde en passie die ze met elkaar delen maakt het kamp een bijzondere ervaring, laat een deelnemer weten. “Omringd zijn met mensen die dezelfde passie als jou delen, maakt het een unieke ervaring.”

 

Samen 

Iedere dag krijgen de cursisten een workshop van één van de drie leraren. “Gypsy jazz is vooral veel improviseren”, zegt Paulus Schäfer, die ook uit Gerwen komt. Tijdens de workshop leren de deelnemers veel nieuwe technieken. “Je leert ook om samen te spelen. Thuis oefen je vooral alleen achter je computer”, zegt een Nederlandse deelnemer. Volgens Schäfer is samen muziek maken een belangrijk aspect van het kamp. “Of je nou goed kan spelen of pas net begonnen bent. Dat maakt niet uit. Zolang we maar bij elkaar komen en samen muziek maken.”

 

Als afsluiting geven de cursisten en leraren vrijdagavond een openluchtconcert op het kampeerterrein.

Share This
Hide picture