Unieke onverwachte ontdekking!

Kees Rovers verzamelt al decennia spullen, die Vincent Van Gogh gebruikt heeft voor de schilderijen, die hij in Nuenen maakte.
Twee weken geleden vond hij op marktplaats een ‘huiszegen’ uit die periode. Op zich niet zo bijzonder. Het werd pas bijzonder, toen hij het vermoeden kreeg, dat deze huiszegen op het schilderij “de aardappeleters” stond!
Geschiedkundige Gerard Rooijackers gaf de bevestiging: links op het schilderij tegen de wand tussen de klok en het ‘veurste gebont’ hangt een ingelijst prent, een huiszegen.
Aannemelijk is, dat de familie de Groot, dit gezegend drukwerk tijdens een bedevaart te voet naar Kevelaer mee teruggebracht hebben naar Nuenen.
Bovenstaande was tot heden niet bekend.

Een prachtige ontdekking van Kees Rovers, die terecht ‘blij en gruts’ is op deze ontdekking.

 

.

De huiszegen uit Kevelaer, die afgebeeld staat op “de aardappeleters”.

Kees Rovers toont de huiszegen in het biodrama van het huisje van de familie de Groot, dat hij achter zijn huis nagebouwd heeft.

Hier zien we waar het huiszegen te vinden is op een reproductie van “de aardappeleters”, geschilderd door Henri van Agten.

De huiszegen bestaat uit een linker en rechter zijde: het rechter deel staat op het schilderij en komt onmiskenbaar uit Kevelaer.

De huiszegen van Scherpenheuvel heeft duidelijk andere kenmerken, dan de huiszegel uit Kevelaer.

Verder was deze rebusprent, waarin op speelse wijze het lijden van Christus werd verwoord en verbeeld, karakteristiek voor Kevelaer.

Kees stelt zich tot doel aan jonge generaties, de Millennials, te tonen hoe het Brabant van zijn opa & oma ooit was: hij is weer een prachtig verhaal rijker!

 

  Frank van Welie / LON

 

 

 

 

 

 

Share This
Hide picture