De zomer en het najaar zijn traditioneel drukke periodes op het akkerland. Een week geleden trok in Nuenen onder belangstelling van onder andere hobby fotografen een oude tractor met daarachter een zelfbinder eropuit om rogge op ambachtelijke wijze te oogsten. Om het graan snel en goed te laten drogen en daarmee schimmelvorming te voorkomen worden de gebonden graanschoven bij voorkeur overeind gezet (“opgehokt”).
Wind en zon hebben bij de overeindstaande schoven beter toegang dan wanneer de schoven op de grond liggen. Bij vast zomerweer zijn de schoven binnen enkele dagen droog genoeg om te worden binnengehaald.
Bijzonder aan Rogge zijn de lange korrels met een grijsblauwe tot gele kleur. De bloem wordt verwerkt in brood, bier, knäckebröd en ontbijtkoek. Roggebrood is een speciaal soort brood, dat gemaakt wordt zonder gist en lang moet bakken. Hierdoor heeft het altijd een donkere kleur en wat zoete smaak. Rogge zwelt op als het in contact komt met water, waardoor je bij het eten van roggebrood of ontbijtkoek sneller een verzadigd gevoel krijgt. Rogge wordt van oudsher, hoewel niet in Nuenen, in ook gebruikt voor het stoken van Bourbon whisky.
De rogge uit Nuenen komt in twee verschillende mijten te staan. Eén op het perceel bij de molen en de ander, als het weer het toelaat, op 1 augustus bij het boerenbondmuseum. Het dorsen staat gepland in het najaar.
Recent Comments