Paulus leert mensen van over heel de wereld gypsy jazz spelen: ‘Daar ben ik zo trots op’
Door Sem van Ginneken
Spanje, Italië, Canada, Los Angeles, België, Denemarken en Duitsland. Het gaat hier niet over het EK voetbal, maar over de nationaliteiten van de drieëntwintig deelnemers van het Sinti Jazz Muziek Kamp in Gerwen. Paul Schäfer heeft met zijn muziekkamp van Gerwen de ‘hoofdstad van het gypsy jazz’ gemaakt.
“Het geeft me zo’n voldoening. Mensen uit alle landen komen hier achteraf in Gerwen, ons dorpje, om onze muziek te leren. Daar ben ik zo trots op, dat hou je niet voor mogelijk”, zegt organisator Paul Schäfer. “De Canadees leert hier muziek spelen van de Deen en de Duitser van de Engelsman.”
Oorsprong
Zeven jaar geleden kwam Schäfer met het idee om zijn geliefde muziek door te geven aan andere mensen. Het idee van een muziekkamp was toen al snel geboren. “Het was Henk van Beurden die het helemaal heeft uitgewerkt. We wisten nog niet of het kon, want het was maar de vraag of er mensen zouden komen.” Die vraag van de muzikant werd al snel beantwoord. “In het eerste jaar waren het er al veertien of vijftien en dat werden er steeds meer en meer.”
Paulus heeft vanaf het begin zijn voorbeeld en muziekvriend Fapy Lafertin gevraagd om les te geven op het kamp. Later ging ook zijn muziekvriend Romino Grunholz lesgeven om mensen de muziekstijl te leren. “Daar ben ik hun eeuwig dankbaar voor. Ze komen elk jaar terug en geven de mensen gewoon les. Lafertin is natuurlijk een van de eerste, hij is echt een godfather voor ons. Het is een eer dat hij hier de muziek door wil geven.”
Exclusief
Hoewel het kamp erg veel aanmeldingen krijgt, houdt Paulus het liever klein. “Ik wil het exclusief houden, daarom houd ik het tussen de 20 en 25 man max. Dan geef ik ze ook de aandacht die ze nodig hebben. Als ze dan na vier dagen naar huis gaan, hebben ze ook iets geleerd.”
“Ik heb mijn doel al bereikt: dat mensen uit alle landen van de wereld bereid zijn om hier te komen en muziek te spelen.” Met meer dan dat maak je Schäfer ook niet gelukkig. “Wat moet ik nog meer hebben, voor mij is dit gewoon super. Ik haal er echt veel voldoening uit.”
Voorbeeld
Lafertin en Sani Rosenberg zijn degenen die Paulus hebben leren spelen. Dat hij zelf voor anderen een idool is, vindt hij moeilijk om toe te geven. “Wij wonen hier achteraf en de mensen komen uit allerlei landen. Ze zeggen: Paulus, wat goed dat we dit van jou hebben geleerd. Ze zijn hartstikke blij dat ze mij zien en ik ben blij dat ik ze les mag geven. Ik dank hier god voor.”
TER INFO: Gypsy jazz is een muziekstijl die in de jaren dertig is ontstaan onder invloed van de Sinti’s. De muziek wordt gespeeld op snaarinstrumenten. Het is de eerste jazzstijl die in Europa is ontstaan. Django Reinhardt is de bedenker van de muziekstijl en was net als Paulus een Sinti.