Nuenense politiek stemt in met azc voor 159 bewoners aan Pastoormast
Met tien stemmen voor en acht stemmen tegen is de gemeenteraad van Nuenen donderdagavond akkoord gegaan met de komst van een asielzoekerscentrum aan de Pastoormast. Overigens niet met 196, maar met 159 bewoners.
Het voorstel van het college was een azc voor tien jaar, maar dit haalde het niet in de gemeenteraad. Vooralsnog is het voor vijf jaar, maar dit kan zomaar nog veranderen. Dit heeft alles te maken met overleg dat nog moet worden gevoerd met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de staatssecretaris – wel of niet demissionair – die een beslissing moet nemen.
In theorie zou het zelfs nog kunnen zijn dat vanuit Den Haag wordt opgelegd om toch 196 asielzoekers te herbergen, maar volgens de spreidingswet moet Nuenen er minimaal 159 onderdak verlenen. Dit gebeurt, zoals gezegd, aan de Pastoormast. De start van de bouw staat gepland voor medio 2025.
Garen
Ook over de locatie was de Nuenense politiek zeer verdeeld, maar zoals Gerda Hekker van W70 c.a. het verwoordde: “Wij stemmen voor de Pastoormast, want er moet onderhand garen op de klos komen.”
Opmerkelijk was dat coalitiepartij W70 niet eensgezind was. Twee leden van deze fractie stemde tegen de plannen van het gemeentebestuur – en dus tegen hun eigen wethouder Niels Wouters. Ook wethouder Bertje van Stiphout (D66) had één tegenstemmer vanuit haar partij.
Meerdere locaties
Oppositiepartij Combinatie Nuenen c.a. probeerde via een amendement – samen met de VVD – nog te bewerkstelligen dat voor meerdere locaties zou worden gekozen. Mede ingegeven door een flink aantal bezwaren van omwonenden van de Pastoormast. Hier wilde een ruime meerderheid van de gemeenteraad echter niet in meegaan.
Ook burgemeester Madeline van Toorenburg en wethouder Wouters gaven aan dat ze een verspreiding over drie kleinere locaties geen goed idee vinden. Met name vanwege de kosten en het feit dat dit ongetwijfeld weer tot vertraging in de besluitvorming zorgt. De spreidingswet is echter aangenomen in de Tweede Kamer, dus de gemeenten hebben geen keuze meer.
Kosten
De keuze van de gemeenteraad om niet akkoord te gaan met 196 asielzoekers, maar ‘slechts’ 159, heeft wel financiële consequenties, rekende wethouder Wouters zijn toehoorders voor. Uit gesprekken met het COA blijkt dat in dit geval de exploitatie niet kan worden rondgemaakt. Het ’tekort’ van zo’n 75.000 euro zal moeten worden bijgepast door de gemeente.
Foto: Studio040
Tekst: Willem-Jan Schampers