Nuenense antikraak-appartementje was startpunt voor succesvol likeurbedrijf 

Door Merijn van Merrienboer

Nuenen heeft niet alleen iets met aardappels, maar ook wel iets met passievruchten. Simon de Ruiter (29) en Harm van den Hurk (28) bestormen de wereld van dranken en likeur met hun eigen Passimoncello. En dat begon allemaal in een antikraakpand in het dorp.

De Eindhovense jeugdvrienden kregen hierbij een beetje hulp van chefkok Ryan Bahadoer, zoon van Soenil Bahadoer, eigenaar van de Nuenense sterrenzaak De Lindehof. “Ja, het is eigenlijk wel snel gegaan”, zegt De Ruiter, nippend aan een Passimoncello Spritz. “Deze zomer is het pas drie jaar geleden dat we zijn begonnen”, vult Van den Hurk aan.

Het idee voor Passimoncello ontstond tijdens de coronapandemie, midden in een lockdown, tijdens een natuurwandeling langs het Oude Meer in Son en Breugel.

Gedurende de lockdowns praten de vrienden veel met elkaar. Van den Hurk was net klaar met zijn studie. “Ik startte een traineeship, een soort stage. Normaal gesproken een enorm leuke tijd waarin je een bedrijf leert kennen. Tenzij het corona is, want dan zit je op je zolderkamertje ellenlange presentaties door te klikken. Dus daar zat ik niet op mijn plek.”

Ook De Ruiter had aanvankelijk andere plannen. Hij stond op het punt om naar Zuid-Afrika te emigreren, maar de pandemie gooide roet in het eten. “Werk, verblijf en het vliegticket: alles was geregeld. Ik zou voor tenminste twee jaar wegblijven.”

Experimenten in Nuenen

Na hun natuurwandeling bezochten de vrienden verschillende slijterijen om te zien wat er al op de markt was. Het idee om een unieke likeur te maken kreeg vorm tijdens een avondje met chefkok Ryan Bahadoer, zoon van de bekende Nuenense sterrenchef Soenil Bahadoer.

“Ryan vroeg waarom we niet iets met passievrucht probeerden. Hij heeft ons geholpen bij het ontwikkelen van de receptuur”, vertelt De Ruiter. Met zijn verfijnde smaak wist Ryan precies wat er toegevoegd of weggelaten moest worden.

Antikraak in Nuenen

De eerste productie vond plaats op een bijzondere locatie: Simons antikraak-appartement in Nuenen. “Daar hebben we, redelijk illegaal, een vat in de woonkamer gezet en zo zijn we begonnen”, zegt Van den Hurk. “Als de politie was binnengevallen, hadden ze waarschijnlijk eerst gedacht aan een drugslab’, voegt De Ruiter lachend toe.

Lokale start, internationale groei

De eerste flesjes deden het goed bij vrienden en familie, wat de ondernemers motiveerden om verder te gaan. Ze benaderen vooral slijterijen, aangezien de horeca tijdens de pandemie gesloten was. Dit bleek een slimme zet, want na een half jaar konden ze zichzelf voor het eerst een maandsalaris uitkeren.

Internationaal

Drie jaar later hebben De Ruiter en Van den Hurk hun productie opgeschaald. Na het illegale begin in Nuenen bemachtigden ze een bedrijfspand in Gemert en sloten hun eerste deal met een groothandel. Inmiddels wordt Passimoncello geproduceerd in een distilleerderij in Schiedam en geëxporteerd naar tien landen, waaronder Groot-Brittannië, België, Zwitserland en Curaçao. “We zijn bezig met een drankje met een iets lager alcoholpercentage, maar daar kunnen we nu eigenlijk nog niets over zeggen,” besluit De Ruiter.

Share This
Hide picture