Door Tjeerd Adema en Willem-Jan Schampers / Foto: Frank van Welie LON
Nuenen moet de komende jaren flink wat woningen bijbouwen. Tegelijkertijd wil de gemeente dat het dorpse karakter behouden blijft, met duidelijke grenzen voor hoogbouw. Het gemeentebestuur werkt daarom nu aan een ‘bouwgids’.
Nuenen moet tot 2030 nog zo’n 800 woningen bouwen, als onderdeel van de regionale bouwopgave. Door soms lange procedures en beperkt grondbezit is dit een flinke uitdaging, schreven burgemeester en wethouders in maart nog in een brief aan de gemeenteraad. Daarnaast is er dus de wens om huizen en appartementen neer te zetten die ook passen bij het karakter van Nuenen.
Aandachtspunt
De gemeente erkent op vragen van de omroep dat ‘het behoud van het dorpse karakter een aandachtspunt is, ook omdat bouwplannen nu meer bouwlagen kennen dan tot nu toe gebruikelijk is’. Om te voorkomen dat er onduidelijkheid en ongewenste hoogbouw ontstaat, werkt Nuenen nu dus aan een gids waarin voortaan duidelijk staat beschreven welke bebouwing is toegestaan en welke niet.
Beperkingen en variatie
De gemeente laat weten dat er inmiddels al een aantal eerste uitgangspunten op papier zijn gezet waaraan voldaan zou moeten worden. Zo moet hoogbouw beperkt worden. Flats zijn niet gewenst en de hoogte van nieuwbouw mag niet te veel afwijken van panden en bomen eromheen. Ook wil de gemeente bij voorkeur variatie in de architectuur. Dat zou goed zijn voor het ‘gevoel van kleinschaligheid’. Verder moet er gebouwd worden naar behoefte, met oog voor groen en erfgoed.
Andere dorpen in regio
Ook andere randgemeenten van Eindhoven moeten de komende jaren flink bijbouwen. Ook zij proberen met allerlei afspraken het dorpse karakter te bewaken. Zo moet Waalre tot 2023 zeker 700 woningen bouwen. Een woordvoerder laat weten dat “nieuwbouw passend moet zijn bij het karakter van de gemeente”. Son en Breugel heeft al een visie opgesteld die de ‘groene kwaliteit en het dorpskarakter’ moet garanderen, ook nu er 600 woningen moeten bijkomen. Een complex van een aantal bouwlagen is prima, zegt een woordvoerder, maar “geen hoogstedelijke vorm”.