Weinig duidt erop dat de gemeente Nuenen geen nieuw gemeentehuis gaat laten bouwen. Volgens het college is de bouw van een nieuw pand financieel de meest gunstige optie, ondanks de investering van zo’n 16 miljoen euro. Er werden dan ook kritische vragen gesteld bij de presentatie.
Auteur: Silvester Klaasman

Donderdagavond was er een beeldvormende vergadering over het vraagstuk rond het gemeentehuis. In een presentatie deed het college uit de doeken wat de mogelijkheden zijn. Duidelijk is namelijk dat er iets moet gebeuren aan het gemeentehuis om het pand aan de duurzaamheidsnormen te laten voldoen.

Aan het huidige pand kan het onderhoud niet langer worden uitgesteld. De centrale verwarming valt uit in de wintermaanden en in de zomer doet de airconditioning het niet. Bovendien is de luchtverversing kapot – reparatie daarvan alleen zou zo’n 30.000 euro kosten.

Daarnaast is de indeling van het pand niet meer van deze tijd, zo meldt het college. Er zijn geen geschikte ruimten voor persoonlijke gesprekken, hybride werken (flexibele werkplek, red.) gaat moeilijk en het ontbreekt aan multifunctionele ruimtes. Meubilair en inrichting voldoen daarbij niet aan de arbonormen en de uitstraling van het pand nodigt ook niet bepaald uit om naar binnen te gaan.

Nieuwbouw

De vraag is of er verbouwd moet worden of dat er een heel nieuw pand moet komen. Volgens de berekeningen van de gemeente is dat laatste scenario – nieuwbouw – in vrijwel alle opzichten het meest wenselijk.

Zowel qua kostenplaatje, duurzaamheid, flexibiliteit van het pand, uitstraling en de lange termijn waarde is nieuwbouw de beste optie. Het voornaamste nadeel is dat de Nuenense ambtelijke organisatie dan tijdelijk moet verhuizen, maar daarover is al nagedacht.

Omdat de bibliotheek volgend jaar in het Klooster trekt, dat dan is opgeleverd, kan de gemeentelijke organisatie tijdelijk in het pand van de bieb. Dan is het enige punt van zorg nog de parkeerdruk die op de omgeving wordt gelegd, zo meent het college.

Gedeelde ruimte

Een belangrijke kanttekening daarbij is wel dat Nuenen er in het nieuwbouwscenario van uitgaat dat de Dienst Dommelvallei (DDV) en Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD), samen met de gemeente gebruik gaan maken van het nieuwe gemeentehuis. De DDV wordt gefinancierd door gemeente Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo.

De DDV huisvesten in het nieuwe pand zou een kostenbesparing opleveren ten opzichte van de huidige locatie en dat geldt ook voor CMD, dat nu in een gehuurd pand zit op afstand van de gemeente. Ook dat pand voldoet echter niet aan de wensen waardoor het CMD graag naar een nieuw pand zou verhuizen.

16 miljoen euro

Nieuwbouw – met behoud van de villa, en samen met de CMD en DVV zou een investering vergen van 13,6 miljoen euro kosten, daar komt de investering van de villa en de inrichting van de nieuwbouw nog bovenop met respectievelijke 700.000 euro en 1,7 miljoen euro.

Dat komt neer op een kostenplaatje van bijna 760.000 euro in de eerste tien jaar. Maar omdat van het CMD en DVV verwacht wordt dat ze over die periode respectievelijk 210.000 en 240.00 euro inleggen, komt dat neer op netto kosten van 80.000 euro voor gemeente Nuenen.

40 jaar

VVD Nuenen laat echter weten niet overtuigd te zijn van de cijfers die het college de aanwezige raadsleden voorschotelt. Volgens de gemeenteraadsfractie is het allerminst zeker dat de DVV gedurende veertig jaar – de duur waarin het gebouw zou worden afgeschreven – blijft bestaan, terwijl die aanname wel wordt gemaakt in de becijfering van de gemeente.

Volgens wethouder maatschappelijk vastgoed Sandor Löwik is er echter geen reden om aan te nemen dat de Dienst Dommelvallei wordt opgeheven, de kans is eerder dat de dienst wordt uitgebreid door de voorziene groei van de drie deelnemende gemeenten.

Financieel gezond

Ook D66 heeft bedenkingen bij het geschetste beeld. De fractie maakt zich zorgen over de financiële gezondheid van de gemeente indien er inderdaad zo’n 15 miljoen euro in nieuwbouw wordt gestoken. Ook maakt de fractie zich zorgen over mogelijke parkeerproblemen. Indien CMD en DVV zich vestigen in de nieuwbouw komt er een flink aantal auto’s bij, waar omwonenden niet op zitten te wachten.

Tenslotte heeft ook GL/PvdA nog vraagtekens. De fractie wil weten of er rekening mee wordt gehouden dat gemeente Nuenen binnen veertig jaar fuseert met een andere gemeente. “In het geval dat het gemeentehuis dan geen functie meer heeft, kan het omgebouwd worden tot een appartementencomplex, daar kan bij de bouw al rekening mee worden gehouden.”

Daarnaast is het mogelijk dat het uitgebreid moet worden, als bijvoorbeeld ook een andere ambtelijke organisatie intrek wil nemen in het pand. “Er kan namelijk makkelijk ruimte bijgebouwd worden, bijvoorbeeld door een extra verdieping toe te voegen”, aldus de wethouder Löwik.

 

Share This
Hide picture