Buurt blij met aanpak snelheidsduivels: ‘Ik hoop dat de boetes afschrikken’

In één ochtend werden er 700 snelheidsboetes uitgedeeld op de Smits van Oyenlaan in Nuenen. Auto’s rijden daar vaak te snel. Bewoners ervaren overlast en zijn blij dat er wordt opgetreden.

Geluidsoverlast

 

Dat er hier veel boetes worden uitgekeerd, is geen toeval. Vooral bij de kruispunten is er overlast, daar wonen mensen het dichtst op de weg. “De geluidsoverlast is enorm”, vertelt een man. Hij heeft een vergunning aangevraagd om zelf een geluidswand neer te zetten. “Als je buiten zit of je hebt de achterdeur open, dan heb je er echt veel last van”, vertelt hij. Hij heeft al eerder een klacht ingediend bij de gemeente, maar daar werd niets mee gedaan. Als het aan hem ligt, zou de gemeente fluisterasfalt aanleggen.

 

Fijnstof

 

Twee huizen verderop woont een man die zich vooral zorgen maakt om fijnstof. “Er komt hier zo veel verkeer doorheen. Ook heel veel vrachtwagens”, vertelt hij. De weg is een cluster weg, waardoor veel verkeer naar en van Eindhoven dwars door Nuenen moet rijden. “Eigenlijk zou je een rondweg moeten aanleggen, dat zou veel beter zijn voor het milieu”.

 

Gevaarlijke situaties

 

Een derde klacht is de drukte, vooral bij het kruispunt aan de Beekstraat, waar geen verkeerslichten zijn. “In de ochtend staat het hier helemaal vast. Het komt van alle kanten en verkeer kan niet doorrijden”, vertelt hij. “Ik snap niet dat er geen verkeerslichten komen, het zorgt voor gevaarlijke situaties”. Volgens hem zijn er al meerdere petities aan de gemeenteaangeboden om daar verkeerslichten te krijgen, maar daar is niets mee gedaan.

 

Controle

 

In totaal zijn er 2600 voertuigen gecontroleerd. Een kwart daarvan reed te snel, met als hoogste snelheden 85 en 96 kilometer per uur. ‘Ik hoop dat het die persoon die zo erg te snel reed wel afschrikt om het nog eens te doen’. vertelt een omwonende. Niet bij iedereen is er vertrouwen dat het effect gaat hebben. ‘Misschien als je regelmatig gaat controleren, maar eens in de paar jaar, gaat geen effect hebben’, vindt een andere buurtbewoner.

 

Tekst en foto: Lucia van der Ven
Share This
Hide picture