Burgemeester Madeleine van Toorenburg ziet Nuenen als meer dan ‘alleen op de winkel passen’

 

Door Willem-Jan Schamper

Scherp, goed geïnformeerd en duidelijk. Dit was de eerste indruk bij diverse Nuenenaren van hun nieuwe burgemeester Madeleine van Toorenburg (55). Ze blijft tijdelijk, maar wil wel iets voor elkaar krijgen. “Er moeten veel woningen bijkomen, maar we mogen de Nuenenaren die hier zijn geboren niet vergeten.”
Inmiddels is de opvolgster van Maarten Houben vier maanden op haar post en ze voelt zich prima thuis in Nuenen, Gerwen en Nederwetten. “Toen ik werd aangesteld, was de opdracht heel simpel: ‘Kijk eens goed rond, probeer rust in de tent te brengen en ga dan met de Raad op zoek naar een definitieve opvolger’. Het is dus voor iedereen vanaf het begin duidelijk dat ik hier niet blijf. Ik woon in Rosmalen en ben – onder meer vanwege mijn kinderen – niet van plan te verhuizen. En dan lachend: “Ik ben ook nog druk met Nuenen op de kaart te zetten in Den Haag!”
Van Toorenburg is namelijk ook lid van de Eerste Kamer en – mede op basis van het rapport ‘Elke Regio Telt’ – probeert ze de Brainport-regio ook onder de aandacht te brengen bij Haagse collega’s. “Het gaat hierbij om de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk aan woningbouw en criminaliteit, maar uiteraard ook de miljarden euro’s die deze kant opkomen. We willen hier als Nuenen graag van meeprofiteren. Bijvoorbeeld om de bereikbaarheid van onze gemeente te verbeteren. Dat is een van mijn speerpunten voor het komende half jaar.”

Politicus

Sinds 2007 is Van Toorenburg actief in de politiek, nadat ze als directeur van een justitiële jeugdinrichting geregeld te maken kreeg met ‘ontspoorde jongeren’. “Er was nogal wat discussie over hoe we met deze doelgroep moesten omgaan. “Moeten we ze zien als ‘zielige’ of ‘zieke’ kinderen, die zorg nodig hebben. Of zijn ‘kleine criminelen’, die straf verdienen? Dit onderscheid kun je in de praktijk niet echt maken. Het is niet of-of. Ik vond dat de politici meer inzicht moesten krijgen in de praktijk en heb toen een sollicitatiebrief geschreven. Aan minister-president Jan-Pieter Balkenende zelf…”
Er volgden enkele gesprekken en beide partijen raakten steeds meer in elkaar geïnteresseerd. “Ik gaf duidelijk aan wat ik ervan vond en vervolgens kwam ik op de lijst van het CDA te staan. Plotseling was ik politicus! Ik heb in de Tweede Kamer gezeten en nu dus in de Eerste Kamer. Daarnaast ben ik bestuurder geweest voor de Provincie Limburg. En nu dus burgemeester van de gemeente Nuenen. Een rol die ik zeker ambieerde. Het gaat in het lokale bestuur écht om mensen. En die liggen me nauw aan het hart.”
Rails

Een nooit bevestigd gerucht is dat Van Toorenburg in het verleden zou hebben gesolliciteerd als burgemeester van Den Bosch. Ze wil er verder weinig over kwijt, maar geeft wel aan dat haar voorliefde uitgaat naar onderwerpen in het socaal domein. Denk dan bijvoorbeeld aan de combinatie veiligheid en zorg. “Ik zet me graag in voor kwetsbare mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om hun leven weer op de rails te krijgen. Dat heb ik als directeur gedaan en daarna ook als lid van de Eerste en Tweede Kamer. En natuurlijk ook nu als waarnemend burgemeester van Nuenen.”
Van Toorenburg ziet zich nadrukkelijk als een Brabantse bestuurder. Vandaar dat ze ook altijd in de provincie is blijven wonen en niet naar Den Haag is verhuisd. “Ik ben moeder van dochters van 19 en 21 en zit in een fase dat ik ook helemaal niet weg wil uit Rosmalen. Zelf vind ik dat – als je langere tijd burgemeester wordt in een gemeente – daar ook moet wonen. Je moet zo snel mogelijk een gevoel krijgen bij je omgeving en de mensen die er wonen. Die verhuisnoodzaak geldt voor mij echter niet, omdat ik ‘slechts’ tijdelijk hier ben.”
ASML

Maar terug naar de huidige situatie in de Brainport-regio en de plannen voor een multinational als ASML. De gemeenteraad van Eindhoven is vorige week akkoord gegaan met de uitbreiding van de chipmachinefabrikant en de komst van pakweg 20.000 nieuwe medewerkers in deze regio. Van Toorenburg: “Die mensen moeten ook ergens wonen en dit zal grote gevolgen hebben voor de woningbouw in Eindhoven en (verre) omgeving. Willen we kunnen voldoen aan de vraag, dan moeten er heel veel nieuwe woningen worden gebouwd. Dit kunnen we niet zonder financiële hulp vanuit de overheid.”
“Brainport is Mainport geworden. Het is een van de grote motoren van Nederland. Een aantal Kamerleden, en ik ben er daar uiteraard eentje van, is echt continu bezig met het naar een hoger plan tillen van deze hele regio. Met ASML hebben we een grote en belangrijke werkgever, die in de toekomst voor een enorme hoeveelheid extra banen gaat zorgen. Er moeten snel woningen bijkomen, maar in dit traject mogen we de mensen die in Nuenen geboren en getogen zijn, absoluut niet vergeten!”
Zelfstandig

Een duidelijk statement van een burgemeester die verder kijkt dan alleen de – veelal gefortuneerde – expats, die kunnen voldoen aan de hoge woningprijzen. “We moeten onze eigen inwoners ook beschermen en zorg dragen voor betaalbare huizen voor lokale mensen met een ‘gewoon’ inkomen. Tegelijkertijd moeten we zorg dragen voor een geschikte infrastructuur en bereikbaarheid. In héél de regio. We zijn meer dan een ‘buitenwijk’ van Eindhoven en gebleken is dat Nuenen graag een serieuze, zelfstandige gemeente wil blijven, waarmee in de regio rekening moet worden gehouden.”
Want in de vijf maanden dat ze nu in Nuenen werkzaam is, is Van Toorenburg van de mensen gaan houden. “Nuenen is een heel hecht dorp. Waar mensen elkaar kennen. Waar mensen elkaar de waarheid zeggen. Soms is het ook wel ‘ons kent ons’, maar zeker met een open blik naar buiten. Dit vind ik heel mooi om te zien. En daarnaast is het ook een prachtige omgeving om te mogen werken. Voor mij is het in ieder geval veel meer dan alleen ‘even op de winkel passen’ en een nieuwe bestuurder zoeken.”

Share This
Hide picture