Opwettense Watermolen decor van plantdag

Iconen in het landschap

Voor de Brabantse molens rond Eindhoven geldt bovendien dat ze vereeuwigd zijn door Vincent van Gogh. Daarmee zijn watermolens belangrijke iconen in het landschap dus, zeker voor Van Gogh Brabant en het Van Gogh Nationaal Park i.o., juist ook in combinatie met de landschappelijke context.

Om de molens hun glans en functie terug te geven, moeten ze integraal onderdeel uitmaken van het beleid en de uitvoeringspraktijk van nu rond erfgoed, gebiedsontwikkeling en waterbeheer. Molenstichting Noord-Brabant spant zich daarom in om zogenoemde watermolenlandschappen te realiseren.

Daar hoort ook bij dat een watermolenlandschap op een concrete locatie beleefd kan worden en herkenbaar is. Die eerste locatie die hiervoor landschappelijk wordt versterkt, is de Opwettense Watermolen, Opwettenseweg 203 in Nuenen. De molen, eigendom van Peer Geboers en Stans Dongelmans is één van de vijf nog werkende watermolens in en rond Nationaal Landschap Het Groene Woud. Hier houdt de Molenstichting op 2 november 2019 een plantdag. Alleen voor pers toegankelijk op uitnodiging.

Pagina's: 1 2

Reageer