Wedstrijd natuurfoto’s Wikipedia

Als je een zoekterm invoert op Google, kom je vaak bij een Wikipedia-artikel uit. SoortenNL, een koepel van een aantal natuurbeschermende organisaties in Nederland, is samen met Wikipedia bezig om de informatie daarop over de natuur, planten en dieren nog beter, en beter vindbaar te maken en ook willen ze dat er nog meer goede natuurfoto’s beschikbaar komen via Wikimedia, het ‘zusje’ van Wikimedia. Daarom is er een prijsvraag uitgeschreven.

Alle nieuwe natuurfoto’s die tot 31 december 2018, met een speciale code, op Wikimedia worden gezet, dingen mee naar de prijzen. Voor de beste nieuwe natuurfoto is er € 1000,- beschikbaar die besteed kan worden bij CameraNU. De tweede prijs is € 500 en er zijn vijf prijzen van € 100 beschikbaar.

Alle natuurfoto’s maken kans, maar er zijn een aantal zaken waar de jury extra op let. Uiteraard moeten het mooie foto’s zijn, maar voor het gebruik op Wikipedia is ook van belang dat de soorten er herkenbaar op staan. Ook als een foto een bijzonder gedrag laat zien, of een bijzondere standplaats of leefgebied, dan heeft dat een duidelijke meerwaarde. Foto’s van soorten waarvan maar heel weinig plaatjes op Wikimedia te vinden zijn, hebben ook een plus.

Er is geen maximum gesteld aan het aantal foto’s dat per deelnemer mag worden ingestuurd. Om je foto’s op Wikimedia te kunnen uploaden, moet je je aanmelden. Als je bent ingelogd, kun je foto’s toevoegen. Onder het kopje categorieën moet ‘Fotowedstrijd SoortenNL2018’ staan, want alleen foto’s met die tag worden beoordeeld door de jury. Alle foto’s die worden ingediend, zijn vervolgens vrij te gebruiken.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SoortenNL in samenwerking met de projectgroep Natuur van de Vereniging Wikimedia Nederland en mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Bernhard CultuurFonds en CameraNU.

Natuurfoto uploaden naar Wikimedia Commons
1. Ga naar http://commons.wikimedia.org
Log in met gebruikersnaam en wachtwoord.
Heb je die nog niet meld je dan aan, zie: ‘Begin op Wikimedia Commons in 5 stappen’.
Ben je ingelogd klik op ‘Bestand uploaden’ (linker zijbalk).
2. Wizard uploaden:
Klik op: ‘selecteer te delen mediabestanden’.
Selecteer een of meer foto’s die je zelf gemaakt hebt en die je wilt uploaden (jpg, tif of png).
Klik op doorgaan
3. Klik op: ‘Dit bestand is mijn eigen werk’.
De naam die verschijnt wordt gebruikt als naamsvermelding. Je kunt die hier aanpassen.
Accepteer de aanbevolen licentie waaronder de foto gebruikt mag worden of klik op ‘Een andere
licentie gebruiken’ (met links naar meer informatie).
Klik op ‘Doorgaan’.
4. Vul de naam van de foto in (vaak al automatisch de filenaam, maar die kun je aanpassen).
5. Geef een omschrijving wat er op de foto staat.
6. Vul bij categorieën keywords in (Engelstalig). Vul hier in ieder geval ‘Fotowedstrijd
SoortenNL2018’ in (gewoon in het Nederlands), dan gaat de foto mee voor de prijzen.
Suggestie voor dieren/plantenfoto’s: vul ook de wetenschappelijke geslachts/soortnaam van
je onderwerp in om je foto goed vindbaar te maken voor internationale gebruikers.
7. Voer eventueel extra informatie in en druk dan op Publiceren.
Na een paar seconden zie je dat de foto succesvol is gepubliceerd.

Reageer