Week van de veiligheid: tips

Van 8 tot en met 14 oktober vindt de landelijke Week van de Veiligheid plaats: www.deweekvandeveiligheid.nl. Gemeente Nuenen doet ook aan mee aan deze actie en plaatst elke dag een veiligheidstip op Facebook en Twitter.

De gemeente vindt veiligheid belangrijk. Daarom geven we u als inwoner hieronder graag een paar tips die bij kunnen dragen aan uw eigen veiligheid. Doe er uw voordeel mee!

Tip 1: Bent u al lid van een BuurtWhatsApp-groep?
WhatsApp is een applicatie (app) voor uw smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep. Via WhatsApp kunnen u en uw buurtbewoners elkaar attent maken op zaken die spelen in de buurt. Zo kunt u samen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties sneller melden bij de politie. Wilt u meer weten? Bent u nog niet aangesloten bij een BuurtWhatsApp-groep of wilt u er zelf één oprichten? Bezoek dan onze website: www.nuenen.nl/buurtwhatsapp

Tip 2: Maak uw eigen woning veilig en voorkom inbraak
U kunt ook zelf maatregelen treffen om uw eigen woning veilig(er) te maken en woninginbraak te voorkomen.

Niet thuis? Licht aan!
Inbrekers hebben een hekel aan licht. Als de woning een bewoonde indruk maakt, schrikt dat af. Als u ’s avonds weg bent, laat daarom altijd een lamp aan. Als u van ’s ochtends tot ’s avonds afwezig bent, gebruik dan een tijdschakelaar op een lamp. En vergeet de buitenlamp niet!

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!
Trek uw deur niet alleen dicht, maar draai de sleutel om in het slot. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. In de regio werken erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven. Zij adviseren over maatregelen om inbraak te voorkomen. Bovendien kunnen deze bedrijven de werkzaamheden uitvoeren. Denk aan het installeren van goed hang- en sluitwerk. Een erkende PKVW-bedrijf bij u in de buurt vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

Tip 3: Maak kennis met de wijkagent
Wist u dat Nuenen (momenteel) drie wijkagenten heeft? Zij zijn verantwoordelijk voor de totale politiezorg binnen een wijk en richten zich op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. Wilt u weten wie uw wijkagent is en/of contact opnemen? Dat kan via www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten. U kunt ook een afspraak maken via 0900-8844.

Tip 4: Meld u aan voor het rookmeldersproject
Weet u wat u moet doen wanneer er brand ontstaat in uw woning? Wordt u gewaarschuwd door rookmelders? Hangen uw rookmelders op de juiste plaats, werken zij nog wel en zijn ze niet ouder dan 10 jaar? Heeft u een vluchtplan besproken met uw gezin of medebewoners?
De gemeente Nuenen startte in 2013 het project ‘Nuenen (Brand)Veilig’. Doel is het aantal slachtoffers van woningbranden te verlagen door voorlichting en het plaatsen van rookmelders. Inmiddels zijn er in ruim 1.700 woningen ruim 3.300 rookmelders geplaatst. Eind 2018 stopt het project. In de maanden oktober, november en december 2018 vindt de laatste ronde plaats, dit keer in Nuenen-Oost. Meer informatie en/of aanmelden kan via de website www.nuenen.nl/rookmeldersproject

Reageer