Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Inbrekers gaan niet met vakantie. Maar jij wel? Laat je woning veilig achter. Wanneer de zomerse temperaturen zich aandienen, zwaaien overal de ramen en deuren open. “Waakzaamheid is echter geboden, want gelegenheid maakt de dief”, waarschuwt Joop van der Waal, expert bij de politie op het gebied van woninginbraak. Het aantal inbraken in de lente en zomer neemt toe en dan vooral overdag. De politie doet er alles aan om inbrekers te pakken, maar voorkomen van een inbraak is stap 1. En juist daar kunt u zelf heel eenvoudig allerlei maatregelen voor nemen. De komende periode geven we allerlei tips die kunnen helpen om inbrekers buiten de deur te houden.

Waar maken inbrekers gebruik van:
Openstaande ramen en deuren
Van der Waal wijst erop dat er in deze periode kwaadwilligen zijn die achterpaden in woonwijken afstruinen op zoek naar openstaande ramen en deuren. Soms wordt het hen wel heel gemakkelijk gemaakt. Achterpoorten en ramen die open staan, een ladder naast een raam of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur. Maar ook insluipingen komen vaker voor, met mooi weer laten mensen hun ramen en deuren open staan als ze even naar boven zijn of een boodschap doen. “Binnen 30 seconden is een inbreker dan binnengeslopen en heeft je portemonnee, telefoon, laptop of tas weggenomen”, waarschuwt van der Waal.

Vakantiegangers
Een ander makkelijk doelwit zijn natuurlijk de huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn. Veel mensen weten inmiddels wel dat het verstandig is om door de buren de post van de mat te laten halen. “Maar vraag hen dan ook om deze ergens uit het zicht neer te leggen”, adviseert Van der Waal. “Een grote stapel post op tafel laat ook weinig te raden over.”

Handige tips om inbraak te voorkomen
Zo zijn er volgens hem nog talloze andere voorbeelden. “Vermeld nooit in je voicemail of social media dat je op vakantie bent. Laat de planten gewoon staan en schakel een tijdschakelaar in, zodat op gezette tijden het licht aanspringt. Veel mensen zien de vakantie ook als goede gelegenheid om de diepvries te ontdooien. Onverstandig, als de open laden of deur vanaf de straat te zien zijn.”

Schakel buren in
In plaats van via social media wereldkundig te maken dat je op vakantie bent (want ook daar kijken inbrekers of ze slachtoffers kunnen vinden die op vakantie zijn), is het wel goed om de buren op de hoogte te stellen. “Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen”, benadrukt Van der Waal.

Meer informatie
Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat op de website van de www.nuenen.nl Ook kunt u op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

Reageer