Honing slingeren op Weverkeshof

Op zaterdag 7 juli van 11 tot 15 uur gaan de imkers van Weverkeshof honing slingeren en iedereen die daar bij wil zijn mag komen kijken en een beetje proeven. Spannend en leerzaam!

De honing die we dan gaan slingeren is vooral Lindehoning. Waarom Lindehoning zullen jullie je afvragen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: als de natuur loopt zoals die moet lopen (en dat is vaak niet zo hoor) bloeit de linde vanaf half juni tot half juli. In die periode is het bijna de enige “grote” bloei. Uit ervaring weten wek dat onze bijen dan heel veel nectar van de lindebloesem naar de bijenkast brengen. Van nectar maken de bijen honing. Dus als het weer een beetje mee zit, dan hebben we veel lindehoning.

De linde is de dracht (= bron van nectar en stuifmeel) van half juni tot in juli. Als het bijenjaar begint in februari-maart hebben de bijen de dracht van hazelaar en wilgen. In april-mei bloeien de fruitbomen waar de bijen dan hun stuifmeel en honing vandaan halen. De tussenperiode mei-juni is vooral voor de acacia’s, kastanjebomen en de vlier. Vanaf juni komt de voor de honing belangrijke dracht van de linde. Natuurlijk halen de bijen in alle perioden honing uit alle tuinen in Nuenen, maar de bomen en struiken hebben de meeste bloemen.

De honing die we slingeren is vooral lindehoning. Maar uit de kasten die wat verder van de lindebomen staan halen we bloemenhoning. Bloemenhoning is honing die afkomstig is van allerlei soort dracht bij elkaar: planten, struiken en bomen uit alle tuinen en straten van Nuenen. Gelukkig heeft de gemeente Nuenen ooit het goede plan gehad om veel lindebomen aan te planten; en dat is heel goed voor de bijen. En wat goed is voor de bijen is goed voor het totale milieu.
Bovendien vinden veel mensen lindehoning erg lekker; hij smaakt fris zoet met een vleugje muntsmaak. Het is ook een van de laatste grote bloeiers in de zomer en ideaal voor de bijen om hun wintervoorraad aan honing op orde te krijgen. Na half juli is er niet meer zo’n massale bloei als van de linde en gaan de bijen ook beginnen met hun voorbereidingen voor de winter. Wel heel erg vroeg als je beseft dat onze grote vakantie dan nog moet beginnen.

Als we honing, een deel van de wintervoorraad voor de bijen zelf, wegnemen uit de kast, geven we daarna wel ongeveer 15 kilo suiker per kast terug aan de bijen.
Op 7 juli, vanaf ongeveer 11 uur, gaan de imkers van Weverkeshof de honing slingeren. De honingraten zijn dan al uit de bijenkast gehaald. Daarna gaan de raten in de honingslinger (een soort handmatige centrifuge) en wordt de honing uit de ramen geslingerd.
Afhankelijk van het weer in de weken voor 7 juli, hebben we veel of wat minder ramen te slingeren. De geslingerde honing wordt daarna in emmers bewaard zodat de laatste vuiltjes en luchtbellen langzaam naar de oppervlakte komen. Na enkele weken kunnen we de lindehoning in potjes gaan doen.

En tot slot: we nemen dan wel ongeveer 10 kilo (als we geluk hebben) honing uit een bijenkast, maar we helpen de bijen dan ook weer door ze per kast weer 15 kilo suiker terug te geven. Zo helpt de bij ons en wij weer de bij, zodat het volk gezond en sterk aan de winter kan beginnen.
Misschien zien we jullie op 7 juli. We gaan ervan uit dat we van half 12 tot een uur of 3 aan het slingeren zijn. Hoeveel honing het gaat worden dit jaar is voor een deel de verrassing van de natuur voor ons.

Reageer