Traditionele schapen scheren Weverkeshof

Vroegere tijden herleven op zondag 10 juni van 10.30 tot 15.00 uur tijdens het schapen scheren op Weverkeshof. Het schapen scheren is al jaren lang een traditie op Weverkeshof. Zowel de Kempische Heide schapen als de Drentse Heide schapen van Weverkeshof en de Border Collie club Nuenen worden vandaag van hun vacht verlost.

Het scheren en/of knippen lijkt soms een beetje pijnlijk voor het schaap, maar dat is niet zo. Ze worden overal een beetje gekriebeld. En dat vinden ze best fijn. Niet scheren is namelijk geen optie: dan komen er vieze beesten in de wol, die vinden het daar lekker warm, maar het schaap kan daar erg ziek van worden. Zodra het weer een beetje warmer wordt is het scheren dus een feest voor de schapen. Het meest fijn als de dagen ervoor de zon volop heeft geschenen, want dan is de wol los en makkelijk te scheren.

Schapen scheren vraagt een combinatie van fysiek overwicht op het dier, rustig en gedecideerd optreden en handigheid met het scheerapparaat of (voor de ambachtelijke scheerders onder ons) met de schaapscheer.

Onze scheerders, te weten Peter en Piet, zijn beide zeer bedreven in het scheren met een scheerapparaat, een tondeuse en schaar. Het is altijd weer spannend om dit te zien. Voordat de scheerapparaten werden uitgevonden werden alle schapen met een schaar geknipt. En daarvoor werden schapen geschoren met een scherpe steen! Dat moet veel en zwaar werk zijn geweest. Het scheren op Weverkeshof gebeurt ook nog op traditionele wijze, met de schaar dus.

Weverkeshof nodigt iedereen uit om dit traditionele schouwspel van het schaapscheren op Zondag 10 juni van 10.30 tot 15.00 uur te komen bekijken. Bij regen wordt er niet geschoren. Dat kan helaas niet. Dan is de vacht te nat en wordt de huid van het schaap wel beschadigt.

De entree is zoals altijd gratis en in de gezelligste huiskamer van Nuenen of op het terras is het met een passende versnapering altijd goed toeven.

Reageer