Drijehornick lezing Bisschop Bekkers

Op 19 april a.s. 20:00 uur in de Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3, houdt Wim van Kreij, lid van de heemkundekring Oude Vrijheid uit St-Oedenrode een boeiende lezing over de Rooise bisschop.

In de presentatie zijn dia’s en foto’s over het leven en werken van bisschop Bekkers opgenomen. Verder diverse filmfragmenten o.a. over zijn installatie, Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij “Mies Bouman in de stoel” waarin bisschop Bekkers zelf aan het woord komt. Van de uitvaart en de begrafenis in Rooi zijn flmfragmenten opgenomen.

Samenvatting:
Ruim een halve eeuw na zijn overlijden wordt deze bijzonder geliefdebisschop door velen nog steeds op handen gedragen. Deze aimabele man, met zijn warme en innemende uitstraling is iemand, die van zeer grote betekenis is geweest voor de R.K. Kerk in Nederland en ver daarbuiten.
Niet alleen voor de katholieke kerk was hij een belangrijk persoon, hij was samen met dominee Van den Akker ook de grondlegger van de oecumenische gedachte.
Op 9 mei 1966, is bisschop Bekkers overleden en op 14 mei in Sint- Oedenrode begraven. Zijn overlijden veroorzaakte in 1966 een emotonele shock in geheel Nederland. De KRO zond de gehele uitvaartdienst in de Sint-Jan, de tocht naar zijn geboorteplaats Sint- Oedenrode, alsmede de begrafenis volledig uit. Deze zo populaire bisschop is bij velen nog lang niet vergeten. Dit blijkt ook uit de zeer grote belangstelling voor de lezingen.

De Katholiek van de 20e Eeuw
In 2000 (34 jaar na zijn overlijden) werd bisschop Bekkers, die zich heeft ingezet voor de gezinnen en voor de zwakkeren in onze samenleving, gekozen tot de Katholiek van de Eeuw..

 

Reageer