Online service burgerzaken

Vanaf 8 maart 2018 kunt u uw burgerzaken zelf digitaal regelen, 24 uur per dag overal. Het gaat om geboorte, huwelijk en overlijden. Verhuizingen en verzoeken om uittreksels kon u al digitaal doorgeven en opvragen. Met de online service burgerzaken regelt u dit snel, simpel en veilig zelf op www.nuenen.nl.

Later dit jaar kunt u ook reisdocumenten en rijbewijzen digitaal aanvragen als dit tenminste ook wettelijk mogelijk wordt. Uiteraard kunt u ook nog steeds een afspraak maken op het gemeentehuis. Onze baliemedewerkers staan voor u klaar.

Bij het gebruiken van de online service verloopt de identificatie via DigiD. De persoonsgegevens worden daarmee automatisch ingevuld. Doordat de service 24/7 bereikbaar is kunnen zaken met de gemeente worden geregeld op een tijd wanneer het u uitkomt.

Reageer