In de voetsporen van André van der Maat

Je herinnert je hem vast nog wel, op zijn fiets tussen Gerwen, Lieshout, Nederwetten en Nuenen in. Plastic zakken aan het stuur, een petje op zijn hoofd en een regenjas aan. André van der Maat had één missie: hij maakte Gerwen en omgeving schoon van zwerfvuil.
Ieder snoeppapiertje, plastic flesje, boterhamzakje raapte hij op en stopte hij in zijn afvalzak. Jarenlang was hij een bekend gezicht rondom Gerwen, tot hij, in 2011, overleed op tachtigjarige leeftijd.
Zijn werk mag, net als onze mooie omgeving, niet verloren gaan en daarom organiseren de Werkgroep Leefbaarheid Gerwen en de dorpsraad van Gerwen samen ‘de André van der Maatdag’. Dit wordt tegelijk gehouden met de landelijke Opschoondag op zaterdag 24 maart.
Donderdag 22 maart begint deze actie al voor de basisschool Heuvelrijk te Gerwen. In de ochtend krijgen de kinderen een presentatie, over de wereld van het afval, georganiseerd door de gemeente. ’s Middags verzamelen de kinderen het zwerfvuil uit de wijken, om het vervolgens op de juiste wijze weg te gooien. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten, het dorp wordt weer schoon en de kinderen leren om geen afval op straat te gooien.

Hulp nodig!
Deze dag kan alleen een groot succes worden als er veel vrijwilligers zijn. Zo kunnen we ons met zijn allen inzetten om straten, bermen, goten en sloten weer schoon te maken. Hoe meer handen, hoe minder werk! Dus geef je op en kom 24 maart om 13 uur naar de kiosk op het Heuvelplein in Gerwen. Hier worden de routes verdeeld en het materiaal uitgereikt. En dan aan het werk, zoals André van der Maat het jarenlang deed, maar nu dan samen.
Het afval verzamelen we in zakken en brengen we naar ’t Huysven, daarvandaan zal onze gemeente het afval afvoeren. Rond 15.30 uur eindigen we gezamenlijk met een kop koffie en soep in ’t Huysven.
Help je ook mee? Geef je even op door naar de website te gaan: www.digitaal-dorpsplein-gerwen.nl en klik daar op André van der Maatdag. Heb je nog vragen, neem contact op met Toon Raaijmakers: 06-31178266 of email r.raaijmakers@onsnet.nu. Hopelijk zien we elkaar zaterdag 24 maart en maken we samen heel Gerwen en omgeving weer schoon!

Reageer