Drijehornick lezing: Hoogspanning aan de grens

Op 16 november verzorgen Herman Janssen en Frans van Gils een lezing over de dodendraad, een grensversperring onder hoogspanning uit WO1. De lezing heeft plaatst in de Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3. De aanvang is om 20:00 uur en de toegang is gratis.

Herman Janssen is lid van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Hertog-Nassau) sinds 1989 en bestuurslid vanaf 1995. Sinds 2003 verricht hij archiefonderzoek naar de plaatselijke geschiedenis van WO I. In 2011 werd hij als Belg (en wonende in België) opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau. Herman verzorgde de eindredacte van het boek “Hoogspanning aan de BelgischNederlandse grens” en leverde zelf een tental bijdragen aan.

Frans Van Gils is voorziter van de Heemkundige werkgroep Zondereigen en oud-voorziter van de jeugd- en cultuurraad van Baarle-Hertog. Hij werkte mee aan het fotoboek “Een eeuw Zondereigen” en aan twee gegidste wandelingen (het Grillige Grenzenpad en de Vredeswandeling). Als oud-directeur van het basisonderwijs zet hij zich in voor pedagogische projecten zoals de Vredesdagen en de Archeologische dagen.

Samenvatting
Het Duitse leger sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals) en heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost. Herman en Frans vertellen aan de hand van 200 unieke foto’s over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen. In het tweede deel van de lezing ligt de klemtoon op de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de enclaves van Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Tot slot bespreken Frans en Herman hun pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog.. Met dit project wonnen zij in 2014 de Knippenbergprijs.

Reageer