Drijehornick: 19e eeuws Nederland

Op 17 januari houdt Hans van den Eeden in Scarabee, aanvang 20.00 uur, een lezing waarbij het negentiende eeuwse Koninkrijk Nederland en met name haar oranjevorsten in het middelpunt staan. De spreker was betrokken bij de televisieserie De IJzeren Eeuw van de VPRO (2015). Ook werkte hij mee aan de serie De Canon van Brabant die Frank Lammers in 2015 voor Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakte. Hij werkt thans aan publicaties over Lodewijkskerkjes.

Bij deze lezing staan neemt onderzoeksjournalist Hans van den Eeden de toehoorders mee naar Brabant in het begin van de negentiende eeuw. Nederland kwam door de technologische ontwikkeling en de overgang van agrarische naar industriële samenleving op stoom. Ook wordt nader ingegaan op de rol van Koning Lodewijk Napoleon als “zetbaas” van de Fransen. De lezing staat met name in het teken van de “regeerperiode” van de vorsten in relatie tot het “nieuwe Brabant”. Aan de orde komen: wat was de invloed van het koningschap van Willem I (1813-1840), Willem II (1840-1849) en Willem III (1849-1890) op maatschappelijke ontwikkelingen? Tijdens de lezing wordt nader ingegaan op de oorzaak, verloop en nasleep van de Tiendaagse veldtocht en de afscheiding met België. Ook staat Hans van den Eeden stil bij de positie van Willem II als “Brabantse vorst”.

Tevens wordt aandacht besteed aan Willem II als bi-seksueel en hoe chantabel hij daardoor was. Boeiend is het verhaal over de kunstverzameling van Willem II die na zijn dood noodgedwongen geveild moest worden.

De voordacht wordt gehouden in Scarabee, Mantelmeeuwlaan 10, op 17 januari, 20.00 uur.
Toegang is gratis.

Reageer