Veulenkeuring Gerwen trekt veel trekpaarden

De jaarlijkse veulenkeuring brengt veel trekpaarden op de been bij het kerkplein in Gerwen. Zaterdag 10 december om tien uur begint deze keuring van veulens. Het fotogenieke evenement trekt jaarlijks ook aardig wat publiek. Belangstellenden zijn gratis welkom bij de veulenkeuring op de Heuvel in Gerwen. Tussen tien en half één komen zowat alle paarden in actie. Na de lunchpauze gaat de keuring verder.

De organisatie is bij de Stichting Centrale Veulenkeuring Gerwen in ervaren handen. Het is reeds de 56ste keer dat er in Gerwen een veulenkeuring wordt gehouden. Zo’n negentig veulens tot en met drie jaar oud uit Nederland en België dingen mee naar de diverse kampioenschappen. Veel veulens komen uit de provincie Noord-Brabant o.a. uit Boxtel, Veghel, Waalre, Gemert, Boekel en Zijtaart.

Stap en draf
Bij een veulenkeuring beoordelen keurmeesters de paarden. Er wordt gelet op een twintigtal punten. “Niet alleen op de stap en draf. Ook wordt gelet op het exterieur van het veulen, dus hoe het paard er uit ziet. Zoals mooi hoofd, lange hals, stand van de schouders, sterke rug en schone en harde benen. Alle aangeboden veulens, jaarlingen en twee- en driejarigen ondergaan een strenge doch rechtvaardige keuring”, aldus meldt Wim Raaijmakers, voorzitter van de Stichting Centrale Veulenkeuring Gerwen. En de voorzitter vervolgt: ”En de viervoeters komen uit zowat alle provincies uit ons land, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Gelderland. En onze zuiderburen zijn sterk vertegenwoordigd met 15 veulens. Het is dus een internationale keuring in Gerwen. Aan het einde van de keuring kiest de jury de algemeen jeugdkampioene van de merries en die wordt beloond met de dagprijs.”

unnamed-1
Traditionele veulenkeuring in Gerwen….(foto Cees van Keulen)

Reageer