Orgelconcert H. Clemenskerk met Vlaamse muziek

Op zondag 9 oktober om 15.30 uur geeft de jonge Vlaamse organist Jeroen Follon (* 1990) het tweede orgelconcert van 2016 in onze H. Clemenskerk. Follon speelt werk van en rond de bekende organist-componist Flor Peeters, die 30 jaar geleden is overleden. Er klinkt ook toegankelijke muziek van enkele andere Vlaamse componisten, leerlingen van Flor Peeters. Toegang tot het concert is gratis, met een collecte na afloop.

Jeroen Follon
Jeroen Follon is vaste bespeler van het monumentale Schumacherorgel in de hoofdkerk van Genk (België). Hij maakt deel uit van de Schumacherorgel-werkgroep, om het instrument de nodige uitstraling te geven, door concerten en het begeleiden van diensten. Follon begon zijn muziekopleiding aan de muziekacademie van Neerpelt (België) en in 2013 behaalde hij met onderscheiding zijn masterdiploma aan het conservatorium van Leuven. In 2008 werd hij laureaat van de wedstrijd ´Dexia Classics´ in de kathedraal van Brussel. Follon is ook leraar orgel aan de kunstenacademie van Maaseik.

Orgeltrapper kwam te laat….
Het grote orgel in de H. Clemenskerk van Nuenen dateert van 1882 en is gebouwd door de gebroeders Smits, die tot de kundigste orgelbouwers van hun tijd worden gerekend. Het mechanische orgel werd toentertijd gebouwd voor de prijs van 5.000 gulden.
In 1925 besloot het kerkbestuur van Nuenen om de blaasbalg door een elektromotor van wind te voorzien, omdat de orgeltrapper wel eens te laat kwam. In 1931 werd het orgel van mechanisch naar pneumatisch omgebouwd door de fa. Gebr. Vermeulen. Er werden ook nieuwe registers toegevoegd.
In 1990 bleek het orgel bleek ernstig te zijn vervuild en was het eigenlijk niet meer bespeelbaar. In 2013 gaf de firma Flentrop het orgel een grondige opknapbeurt.

Klank van de begintijd
Het Smitsorgel bezit een typische klankkleur met zachte en rond klinkende registers die het instrument bij uitstek geschikt maken voor de orgelliteratuur uit de 19e en begin 20e eeuw. Dus uit de periode dat het orgel werd gebouwd. Sinds 2014 wordt er twee keer per jaar een orgelconcert gegeven, dat steeds veel belangstellenden trekt.

Reageer