Natuurfilm over de Peel bij IVN Nuenen

Cor Speek, geboren in Tongelre maakt als hobby natuurfilms. Vanaf zijn 12e jaar is hij geïnteresseerd in de natuur en sinds 1971 woont hij in Geldrop. Zijn laatste film is de Peel.

Waarom de Peel?
Het waren de kraanvogels die Cor Speek naar de Peel lokten. In 1997 zag hij ze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring voor hem. Sindsdien bezoekt hij de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld. Deze film komt nooit af, nieuwe opnamen worden ieder jaar aan de films toegevoegd.

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent uiteraard ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film zijn behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide te zien. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij.

Deze film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont de vier seizoenen; de film is voltooid in 2015. De film duurt 58 minuten en wordt ondersteund met tekst, die voor deze versie opnieuw is ingesproken.

Na de pauze een film over Polen. Meerdere malen heeft Cor met de Vogelwerkgroep “de Peel” uit Asten natuurgebieden in Polen bezocht. Het is een film om in alle rust van te genieten met muziek en live geluid. Vooraf vertelt hij wat over de prachtige natuur in Polen. Deze film duurt 40 minuten.

Plaats: IVN ruimte in het Klooster, Park 1 Nuenen
Aanvangstijd: 20.00 uur

De toegang is gratis doch de ruimte is beperkt tot 50 personen.
Info: 040-2421423 of www.ivn.nl/nuenen

Reageer