Woning dicht na hennepvondst

Burgemeester Houben heeft op 8 juni 2016 een woning in Nuenen Centrum voor een maand gesloten. De sluiting volgde nadat de politie een hennepkwekerij met 191 hennepplanten had aantroffen.

Directe sluiting bij constatering van drugs
De sluiting is gebeurd op basis van het zogenaamde Damoclesbeleid. Dat geeft de burgemeester de mogelijkheid om direct over te gaan tot sluiting van een woning voor de duur van één maand. Bij een tweede constatering is dat vier maanden en na een derde keer kan sluiting voor onbepaalde tijd volgen.
Ook voor bedrijven gelden forse maatregelen. Na de eerste constatering van hennep volgt een sluiting van zes maanden, bij de tweede constatering is dat twaalf maanden en na een derde overtreding kan de gemeente het pand voor onbepaalde tijd sluiten. Voor harddrugs gelden nog ingrijpendere consequenties.

Niet alleen risico voor direct betrokkenen
We kunnen de risico’s van hennepteelt of drugshandel niet vaak genoeg benadrukken. Ook voor personen die niet direct bij de drugshandel betrokken zijn, maar wel wonen of een bedrijf hebben in het pand waar de politie drugs constateert. U loopt het risico dat uw woning of bedrijfspand gesloten wordt, met alle gevolgen van dien!

Nog een mogelijke maatregel: ontbinding van de huurovereenkomst
Is het pand waar de drugs of hennep wordt aangetroffen door de eigenaar verhuurd aan een particulier of bedrijf? Dan kan de eigenaar besluiten om de huurovereenkomst te ontbinden. Dit kan ook wanneer de huurder zelf niet direct iets met de hennep of drugs te maken heeft. Dat betekent dat de huurder nooit meer terug mag keren naar het pand.

Meer informatie over het Damoclesbeleid
Voor vragen of meer informatie over het Damoclesbeleid kunt u contact opnemen met mevrouw Hermans. Zij is bereikbaar via het Klantcontactcentrum op telefoonnummer (040) 2631 631.

Reageer