Sacramentsprocessie in Gerwen

Op zondag 29 mei is het in de katholieke Kerk Sacramentsdag. In Gerwen trekt de aloude sacramentsprocessie door het dorp. Deze processie trekt uit onder de leuze ‘Feest van geloof’. Om 0.700 uur is er een stille H. Mis. De plechtige Latijnse Hoogmis begint om 10.30 uur. Om ongeveer 12.00 uur begint de stoet met het Allerheiligste.

Het feest is nu bijna 800 jaar oud; begonnen door de H. Juliana van Luik. Het centrale deel van de processie is de priester met monstrans met het Allerheiligste onder een baldakijn. Verder trekken er bruidjes mee die bloemen strooien; er zijn groepen die heiligenbeelden meedragen. Ondertussen bidden en zingen de meelopende gelovigen. Er zijn twee rustaltaren, waar een moment van aanbidding is. De processie zal ongeveer twee uur duren. Om ca. 14.00 uur is de stoet weer terug in de middeleeuwse Clemenskerk. Na afloop van de kerkelijke plechtigheid is er een feest in de tuin van de priorij. Daar vieren de processiegangers feest met koffie en taart.

Reageer