Hemelvaart: oude kerk van Gerwen te kijk

Op Hemelvaart 5 mei staat de oude St.-Clemenskerk van Gerwen centraal bij de Peellandse Torendag. Om 13.00 uur opent de loco-burgemeester van Nuenen, wethouder Jansen, feestelijk de Torendag. Er is daarvoor een kleine ceremonie.

Daarna staan kerk, toren en priorij open voor bezoek. Tot 16.00 uur. Er zijn activiteiten rondom deze opening en bezoek. Er is een rondleiding voor belangstellenden. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw. Als enige middeleeuwse kerk heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Deze Torendag op Hemelvaart is een initiatief van de gemeenten van Peelland en hun heemkundekringen.

De kerk staat vervolgens op deze Hemelvaartsdag, nog geurend naar de wierook, open. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Buitenom zijn aan de kerk de bouwkenmerken van de jaren 1540, 1620 en 1890 goed te zien. Ook de opening voor de paarden van het Franse Noorder-Armee van het jaar 1794 is goed te zien.

Bovendien hebben enkele parochianen een paar activiteiten bij deze Torendag.

Reageer