Lancering Kunst maakt de mens

Vanuit de gedachte dat kunst verbindt, zet het Vincentre – in samenwerking met het Van Gogh Museum – zijn museale kennis in om kwetsbare ouderen in staat te stellen kunst te beoefenen en te beleven.
Kunst maakt de mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh is een project van het Van Gogh Museum. Met dit outreach-project biedt het Van Gogh Museum groepen kwetsbare ouderen workshops aan waarin ze, geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh, zelf kunst maken. Kunst maakt de mens richt zich op ouderen die door fysieke beperkingen of het wegvallen van naasten een steeds beperkter sociaal leven hebben. Het museum gaat letterlijk naar de ouderen toe. De workshops vinden plaats in woon- en zorgcentra.

Samenwerking
Kunst maakt de mens is een driejarige samenwerking tussen het Van Gogh Museum en partners uit de culturele, welzijn- en zorgsector. Huidige partners zijn transitieadviespraktijk Viatore, zorgorganisatie Cordaan, Nationale Vereniging de Zonnebloem en vrijwilligersorganisatie Vier het Leven. In 2015 stapte ook Van Gogh Brabant – startend met Vincentre Nuenen – en het Kröller-Müller Museum in.

Van Gogh atelier op rollator
De lancering werd voorafgegaan door een Kunst maakt de mens workshop voor deelnemers aan het Huiskamerproject De Goudvinkhof in Nuenen. Vanuit een Rijdend Van Gogh Atelier – een speciaal voor dit project vervaardigd ‘atelier op rollator’ gevuld met objecten die te maken hebben met Van Gogh (zoals reproducties van schilderijen, brieven, paletten, zonnebloemen en materialen voor de workshop) – gingen de deelnemers, begeleid door een kunstenaar, Ank Thijssen, samen aan de slag. Ank Thijssen liet de deelnemers ontdekken hoe ze net als Van Gogh emoties kunnen uitdrukken. Door de combinatie van objecten aanraken, schrijven, tekenen en ervaringen delen, stimuleert zij het zelfvertrouwen van de ouderen. Doel is het gezamenlijk ontdekken van het emotionele effect en de expressieve potentie van kunst, ongeacht leeftijd en mogelijkheden. In de woorden van een deelnemer (92 jaar): ‘Ik had nooit gedacht dat ik nog zoiets kon maken’.

Woensdag 27 januari 2016 vindt de volgende workshop plaats voor deelnemers van het Huiskamerproject De Goudvinkhof.

Vincentre/VanGoghVillage voor iedereen
Nederland vergrijst snel: het aantal 65-plussers neemt toe van 2,7 miljoen in 2012 tot 4,7 miljoen in 2041. Door overlijden van partners en vrienden dreigt eenzaamheid en isolement. Met Kunst maakt de mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh anticipeert het Vincentre op deze maatschappelijke ontwikkeling vanuit de gedachte dat kunstparticipatie verbindt en het leven verrijkt. Het programma past bij de missie van het museum om het leven en werk van Van Gogh toegankelijk te maken voor iedereen, ook voor degene met een achterstand in welke vorm dan ook.

Informatie: Vera Hussaarts tel:0683699858 en via v.hussaarts@vgvn.nl

www.vgvn.nl, kunstmaaktdemens@vangoghmuseum.nl en www.kunstmaaktdemens.nl

Reageer