Straatnamen Nuenen, Gerwen, Nederw.

Deze week verschijnt het geheel vernieuwde en geactualiseerde boek ‘De straatnamen van Nuenen, Gerwen en Nederwetten, inclusief Eeneind en Eckart’. In deze uitgave van Heemkundekring De Drijehornick wordt elke straat in Nuenen, Eeneind, Gerwen en Nederwetten beschreven. Er staat vermeld, wanneer de straat zijn naam heeft gekregen en wat de achtergrond is van deze naam. Bovendien is deze uitgave met zo’n 150 foto’s rijk geïllustreerd. Samensteller Roland van Pareren laat ruim 600 straatnamen de revue passeren.

Al in 1976 verscheen de eerste uitgave van het straatnamenboekje. In 1988 was door de snelle groei van de gemeente en daarmee de uitbreiding van het aantal straten, een tweede herziene druk noodzakelijk. De nieuwe, inmiddels derde en geheel herziene en geactualiseerde, druk telt echter aanzienlijk meer pagina’s. Het aantal straten in Nuenen, Eeneind, Gerwen en Nederwetten is in 25 jaar namelijk aanzienlijk toegenomen. Bovendien heeft het gemeentebestuur inmiddels ook veel wegen en paden in het buitengebied van een straatnaam voorzien.

Omdat Eckart tussen 1810 en 1821 deel heeft uitgemaakt van de voormalige gemeente
Nederwet¬ten-Eckart zijn ook de straatnamen van Eckart opgenomen. Dat betreft dan de straten die deel uitmaken van de Eckartse wijken Oude Gracht en De Luytelaer. Ook de straatnamen rond kasteel Eckart op het terrein van Lunetzorg zijn in de nieuwe uitgave opgenomen. De Nuenense heemkundekring heeft op verzoek van Lunetzorg geadviseerd bij de straatnaamgeving voor het Woonpark Eckartdal.

‘De straatnamen van Nuenen, Gerwen en Nederwetten, inclusief Eeneind en Eckart’ is een boeiend boek voor iedereen die iets meer van zijn of haar woonomgeving wil weten. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van de Moosdijk, Parkhof en kantoorboekhandel Risjamo, Kernkwartier. De winkelprijs is € 9,95.

Reageer