Inbrekers doen niet aan vakantie

Inbrekers doen niet aan vakantie. Deze periode is voor hen een toptijd. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. 

Wat kunt u doen om de kans op inbraak te verkleinen?

In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Het begint al bij de voorbereiding van de vakantie. Het loont om de woning door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de mooie klok, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Kijk voor dat u op vakantie vertrekt  wat er uit het zicht geplaatst kan worden. Voor de kleinere zaken kan een goed verankerde kluis een oplossing zijn.

Een inbreker kiest voor de woning waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De afwezigheid van bewoners is een belangrijke factor. Veel inbraken worden overdag gepleegd als mensen naar hun werk zijn. De vakantieperiode, waarin mensen soms wel weken weg zijn, is voor inbrekers helemaal ideaal. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt.

  • Vraag de buren om hun auto op uw inrit te parkeren.
  • Vraag iemand om de post te verwijderen en uit het zicht neer te leggen.
  • Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
  • Een tijdschakelaar op meerdere lampen zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Het is altijd verstandig om de directe buren te infomeren over uw vakantie. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.

U kunt zelf via de campagnesite www.politiekeurmerk.nl/zomercampagne gratis een burenkaart downloaden. Print de burenkaart en noteer daarop uw vakantiegegevens zodat uw buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. Het dient ook als geheugensteuntje voor wat u met elkaar hebben afgesproken over hoe zij uw woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens uw vakantie.

Een live vakantieverslag vanaf het vakantieadres op internet of twitterberichtjes over je vakantie zijn natuurlijk leuk voor familie en vrienden, maar vergeet niet dat inbrekers ook met hun tijd zijn meegegaan. Wees ervan bewust dat criminelen berichten mee kunnen lezen, pas berichten hierop aan. Maak dus geen melding op Twitter, Linkedin, Facebook of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft.

Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

Naast deze maatregelen is het natuurlijk wel belangrijk dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij.

Reageer