Vermaarde graffitikunstenaar in Nuenen

Van zaterdag 31 augustus tot vrijdag 6 september neemt wederom een internationaal vermaarde graffitikunstenaar zijn intrek in het open atelier tegenover het Vincentre.  Nowart (Arnaud Rabier, Parijs 1965) treedt in de voetsporen van de hedendaagse graffitikunstenaars Belin en Shaka en van Vincent van Gogh die hier meer dan een eeuw geleden woonde en werkte. Zowel Belin, Shaka en Nowart voelen een sterke verbondenheid met Vincent. Hun komst naar en verblijf in Nuenen ervaren zij als een pelgrimstocht. Nuenen is hun Santiago de Compostella. Alle drie beschouwen zij Vincent als één van hun grote leermeesters en inspiratiebron. Nowart gaat verder. Hij erkent maar één meester en dat is Vincent. Zijn hele oeuvre staat in het teken van Van Gogh. In zijn woonplaats Clichy, een deel van Parijs, heeft Vincent enkele maanden gewerkt en gewoond.

Nowart begint in 1990 zijn graffiti-carrière in de toen leegstaande en vervallen fabrieken aan de oevers van de Seine. Vijf jaar later ziet hij een schilderij van Vincent en ontdekt dat de leegstaande fabriekshallen voorkomen op dit schilderij. Dan slaat de vonk over en hij besluit zijn artistieke carrière te wijden aan Vincent. In de loop der jaren reis Nowart Vincent als het ware achterna en gaat werken op de plaatsen waar Vincent gewerkt heeft. Nu is Nuenen aan de beurt.

Rond 1900 ontstonden als bijna vanzelfsprekend kunstenaarsdorpen. De bekendste impressionistische schilders uit die periode trokken naar plaatsen als Heeze, Laren, Bergen en vonden daar de juiste inspiratie, landschappen en modellen. Nu nog worden schilderijen uit die tijd aangeduid als uit de Heezer, Larense of Bergse school. In Nuenen tekent zich op de dag van vandaag een vergelijkbare beweging af. Sinds de komst van Belin in 2010 naar Nuenen is het open atelier aan de Berg 34 in Nuenen in de wereldwijde graffitiscene bekend als de “place to be”. De nabijheid van Van Gogh, een uit die tijd daterend atelier, de gastvrije ontvangst door de bewoners van Nuenen zijn belangrijke elementen om naar Nuenen te komen. De graffitikunstenaars spreken hun waardering uit over de manier waarop jong en oud in Nuenen open staat voor deze stroming in de kunst. Ze beschouwen het als een groot genoegen om voor dit publiek te mogen werken. De goede samenwerking met Vincentre wordt gezien als een voorwaarde om inspiratie op te doen op het thema Van Gogh.

Gratis toegang dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur.

 

Reageer