Tarief standplaats Gerwen omlaag

Het wordt voor kooplieden goedkoper om op de weekmarkt van Gerwen te staan. Het college van B en W heeft het tarief verlaagd naar 11,11 euro per strekkende meter per kwartaal. Eerst kostte een standplaats op het marktje op het Gerwense Kerkplein nog 1,05 euro per vierkante meter per dag, exclusief 5 euro per dag voor stroomgebruik.

In november vorig jaar maakten vijf standhouders (groenteboer, bakker, slager, vis- en kaasboer) een doorstart. In drie weken tijd vielen er al twee af. Inmiddels is ook slager Jan Hellings gestopt. “Er is gewoon te weinig animo en daarom sta ik er vanaf januari niet meer”, zegt Hellings.

De klachten van de standhouders zijn dezelfde als in 2009, toen na anderhalf jaar de stekker uit het weekmarktje werd getrokken: er komen te weinig klanten én ze vinden de prijs voor hun standplaats te hoog.

“Dat het tarief nu is aangepast, schept wel mogelijkheden”, denkt bakker René van Houtum: “De drempel om te blijven is nu wel een stuk lager geworden, maar de keuze van de gemeente om het bedrag aan te passen, komt wel een beetje laat. Of hij ook daadwerkelijk blijft, is nog de vraag. Het is gewoon absurd dat we eerst zoveel meer moesten betalen.

Reageer