Waar schaatsen wij?

Vrijdag begon een bericht op deze site met de woorden “De ijsbaan in Nuenen bij molen De Roosdonck gaat ….”. De reacties op dit stuk hebben ons buitengewoon verbaasd.
De redactie had niet voorzien dat deze onschuldige formulering in een informatief bericht bij de plaatselijke bevolking zou leiden tot een beladen discussie over enkele stukken grond. Deze lokale omroep heeft geen enkel belang om lezers op te hitsen tot een soort Tachtigjarige Grensoorlog tussen Nuenen en Gerwen met de ijsbaan en de molen als inzet.

Conflicten kosten handenvol geld, en dat hebben we even niet. Om eventuele vijandelijkheden te voorkomen ging de redactie snel op onderzoek uit om de kou uit de lucht te krijgen. Het resultaat van ons grensonderzoek was teleurstellend. We kregen onduidelijke (“wat bedoel je met grens”) en tegenstrijdige antwoorden.

In 1558 worden Nuenen en Gerwen samen genoemd als één Heerlijkheid met Jonker Rutger van Berckel als heer. Geen grens dus! De heemkundekring De Drijehornick laat op een kadastrale kaart uit 1936 zien dat de ijsbaan én de molen nog net binnen de grens liggen van een gebied dat bekend staat onder de naam Gerwen. Fons Linders, eigenaar van de grond waar de ijsbaan op ligt, zegt dat we schaatsen in Nuenen. Dus wél een grens, maar dan anders!
Waarom zijn beide parochiekerken vernoemd naar naar de zelfde beschermheilige, Clemens? Géén grens dus, geloven wij!
De gemeente Nuenen c.a. deelt op haar website haar inwoners in naar woonplaats. Op 1 januari 2012 telde de gemeente in Nuenen: 19.642 inwoners, in Gerwen 2102 en Nederwetten 809 inwoners. Nuenen c.a. is dus intern verdeeld door grenzen.

We zijn het spoor bijster.
Daarom doen we een dringende oproep aan onze lezers. Kan iemand ons, uiteraard mét bewijzen, nauwkeurig aangeven wanneer je inwoner van Gerwen, Nuenen of Nederwetten bent. Kortom, waar ligt die eventuele grens, hoelang al en wat voor soort grens is het.

Waar schaatsen wij onze rondjes? Komt de tegenwind uit Gerwen of uit Nuenen?

 

 

 

Reageer