IJsbeertjes geboren in Dierenrijk

Vorige maand heeft ijsbeer Frimas in Dierenrijk het leven geschonken aan twee babyberen. Bij hun geboorte, op vrijdag 16 november, wogen de beertjes slechts 600 gram. Ze blijven samen met hun moeder nog een paar maanden veilig in hun hol. Ze zijn pas te zien voor het publiek als de jonge tweeling groot genoeg is om met moeder naar buiten te gaan. 

Al in oktober hadden de verzorgers de zwangere ijsbeer afgezonderd van de groep om haar in alle rust jongen te laten krijgen. Henk, de vader van de tweeling, is samen met de andere twee ijsbeervrouwen wel in het buitenverblijf te zien.

Bevallen tijdens winterslaap
Een vrouwelijke ijsbeer gaat alleen in winterslaap als ze zwanger is. “Een zwangere buik zie je niet bij een ijsbeer, maar het totale gewicht van de tienjarige Frimas nam wel zichtbaar toe en ze begon in het buitenverblijf te graven. Uiteindelijk had Frimas voldoende vetreserve opgebouwd en was ze klaar voor haar winterslaap”, legt Hoofd Dierverzorger Kris Jansen uit. “Om het voor zowel Frimas als voor de dierverzorgers zo makkelijk mogelijk te maken, hadden we in het binnenverblijf een hol nagemaakt in de hoop dat ze daar haar slaapplek zou gaan vinden. Vanaf dat moment konden we haar via een infraroodcamera in de gaten houden”.
Frimas heeft de bevalling goed doorstaan en verzorgde haar jongen direct zoals het hoort.

IJbeer Frimas is vorig jaar uit een Canadese dierentuin naar Nederland overgekomen om in Dierenrijk haar eerste nest te krijgen. Het is een Brabantse primeur, nooit eerder werden er in deze provincie gezonde ijsberen geboren.

Op www.dierenrijk.nl/ijsberennieuws  zijn beelden van de geboorte te zien en kan men op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de jonge ijsberen.

Reageer