Gratis en Anoniem soa-onderzoek

GGD Brabant- Zuidoost biedt jongeren gratis soa-onderzoek

Onveilige seks gehad in de vakantie? Doe een soa-test!
Jongeren die in de vakantie zonder condoom seks hebben gehad, hoeven niet lang met twijfels rond te lopen. Zij kunnen op donderdag 27 september van 14.00 tot 19.00 uur in Eindhoven en Helmond terecht tijdens het speciale inloopspreekuur van de GGD Brabant-Zuidoost.

Tijdens de vakantie zien we bij jongeren een toename van onveilig vrijgedrag. Dit vergroot de kans op een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Daarom organiseren de GGD’en in Brabant en Zeeland ook dit jaar weer een inloopspreekuur waar jongeren t/m 24 jaar zich kunnen laten testen op soa’s. Gratis en anoniem. En een afspraak maken is niet nodig.

Waar en wanneer?
In Zuidoost-Brabant vindt het inloopspreekuur voor de gratis soa-test plaats op donderdag 27 september a.s. tussen 14.00 en 19.00 uur in Eindhoven (GGD-gebouw, Clausplein 10) en in Helmond (GGD-gebouw, De Callenburgh 2).

Dit jaar konden jongeren ook na de Carnaval terecht tijdens het speciale inloopspreekuur. Dit was een groot succes. Ruim 100 jongeren bezochten dit spreekuur. Om het nog makkelijker te maken voor jongeren vindt het inloopspreekuur deze keer ook plaats in Helmond.

Jongens moeten een potje met (ochtend)urine meenemen, meiden kunnen ter plekke een zelftest uitvoeren. Er wordt geen bloed afgenomen.
Om goed op soa’s te kunnen testen is het belangrijk dat er minstens 1½ week zit tussen het laatste onveilige sekscontact en het onderzoek.
In eerste instantie wordt er onderzoek gedaan naar de meest voorkomende soa: Chlamydia.

Na 10 werkdagen volgt de uitslag via een sms-bericht. Als een soa is vastgesteld, neemt de GGD contact op om een afspraak te maken voor een behandeling en een uitgebreider onderzoek.

 Sense-jongerenspreekuur. Het hele jaar door kunnen jongeren t/m 24 jaar met vragen op het gebied van seksualiteit een afspraak maken bij het Centrum voor Seksuele gezondheid van de GGD. Bijvoorbeeld voor vragen over anticonceptie, (ongewenste) zwangerschap, als vrijen niet fijn is en soa en hiv.

Een afspraak is gratis en anoniem. Kijk voor meer informatie over Sense op www.ggdbzo.nl of op www.sense.info.

Reageer