Over het Geluk van Limburg in Geldrop

Marcia Luyten is Zomeracademie-gast op 16 augustus. Welkom in mijn wereld, ergens tussen Amsterdam en Afrika, tussen Waterland en Limburg. Zo opent schrijfster, journaliste en publiciste Marcia Luyten haar website. De econoom en cultuurhistoricus woont en werkt momenteel in Nederland. Maar daarvóór woonde ze in Oeganda en Rwanda. Ze werkte er als correspondent voor NRC en Volkskrant. Op woensdagavond 16 augustus is Marcia Luyten de tweede gast in de Zomeracademie. Van 20.00-22.00u vertelt de schrijfster en onderzoeksjournalist, in de Kasteelhoeve in Geldrop, alles over haar wereld.
Marcia Luyten en Het geluk van Limburg

In Nederland kennen we Marcia Luyten vooral als presentator van Buitenhof. Maar ook haar boeken zijn zeer de moeite waard. Bijvoorbeeld de bundel Dag Afrika, een boek vol observaties en reportages, met een kritische pen geschreven.
Met diezelfde kritische pen beschrijft ze in haar vijfde boek, Het geluk van Limburg, de sociaal-culturele geschiedenis over de glorie en ondergang van de steenkolenmijnen, in de Oostelijke Mijnstreek, waar Luyten zelf haar jeugd doorbracht. Ze vertelt deze geschiedenis aan de hand van het dramatische levensverhaal van Limburgs bekendste zanger, Jack Vinders. De lezer ontdekt hoezeer de Zuid-Limburgers zestig jaar lang in een verstikkende greep werden gehouden door de staat, de kerk en de mijnen. Mijnwerkers kregen weliswaar beter onderwijs, zorg en een hoog salaris, maar moesten, in ruil daarvoor, zich helemaal schikken en plooien tot gedisciplineerde, loyale, fitte arbeiders die nooit weerwoord gaven. Maar toen de stellages van mijn, staat en kerk met donderend geraas instortten, werden de Limburgers aan hun lot overgelaten. Vaak ook nog met stoflongen en ziektes, na het jarenlange zware werken onder de grond.

Luyten ontving voor Het geluk van Limburg de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van afgelopen jaar. De jury vond het ‘bewonderingswaardig’ hoe ze twee verhaallijnen had laten samensmelten en noemde haar een ‘overtuigende winnaar’. Natuurlijk is ook Boekhandel van Grinsven uit Geldrop aanwezig met een aantal exemplaren van het Geluk van Limburg en andere titels van Marica Luyten

Zomeracademie
De zomeracademie is een initiatief van Het Literair Café Dommeldal: in de zomer, als het literaire seizoen stilligt, worden voor de thuisblijvers interessante gasten uitgenodigd, uit de wereld van wetenschap, muziek of cultuur.
Kaartjes voor deze avond zijn verkrijgbaar bij Boekhandel van Grinsven in Geldrop of bij Bibliotheek Dommeldal, via de website: www.bibliotheekdommeldal.nl

Reageer